De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Zimbabwe weigert groep studenten
   
 

AMSTERDAM - Een groep Rotterdamse studenten is afgelopen week de toegang tot Zimbabwe geweigerd vanwege "politiek activisme". De vijftien leden en oud-leden van het Rotterdams Studenten Corps waren op rondreis door Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe.

Het incident vond plaats op de grens tussen Mozambique en Zimbabwe. Bemiddeling van de Nederlandse ambassade in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, haalde niets uit. De groep kon niets anders doen dan omkeren en komt nu via Johannesburg terug naar Nederland.

Evert Jan Wamsteker is een van de teleurgestelde deelnemers aan de reis: "We hebben uren aan de grens gestaan, maar ondanks veel heen en weer getelefoneer mochten we het land niet in. Zogenaamd omdat we politiek activisten zijn. Niets daarvan, we wilden alleen de wereldberoemde Victoria Falls bezoeken."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kent het voorval, maar houdt het officieel op een "incident" van een overijverige grenswacht. "Voorzover ons bekend zijn de visumregels voor Zimbabwe niet aangescherpt," zegt een woordvoerder voorzichtig.

Argusogen

Waarnemers ter plaatse, die omwille van hun veiligheid anoniem willen blijven, kijken met argusogen naar de kwestie, die een voorbode kan zijn op wat Nederlandse waarnemers te wachten staat tijdens de verkiezingen op 9 en 10 maart in het land.

De huidige regering heeft zich de gramschap van de Europese Unie op de hals gehaald door te stellen dat waarnemers uit onder andere Nederland en Engeland niet welkom zijn.

De Europese Unie heeft nu toch Nederlanders en Britten naar het land gestuurd en sancties aangekondigd als de waarnemers het werken onmogelijk wordt gemaakt.

Zimbabwe is momenteel in de greep van het regime van de 77-jarige president Robert Mugabe. Hij wil koste wat het kost de verkiezingen winnen en schuwt daarvoor geweld en intimidatie niet.

Vooralsnog is dit geweld alleen tegen de eigen bevolking gericht, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met het oog op de situatie het reisadvies naar het land aangescherpt en roept nu op tot de nodige voorzichtigheid.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.