De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Milosevic slaat terug: NAVO hoofdschuldige
   
 

door Ruud Mikkers DEN HAAG - Slobodan Milosevic heeft zichzelf gisteren met verve verdedigd voor het Haagse Joegoslavië-Tribunaal. Als een ware politieke straatvechter zette hij de frontale aanval in op hoofdaanklaagster Carla del Ponte, haar team, zijn aartsvijand de Verenigde Staten en hun "vazal" de NAVO. De strategie is duidelijk, pak de feiten van de aanklagers en beweer precies het tegenovergestelde: de Serviërs zijn niet de agressors maar slachtoffers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
In het centrum van Belgrado passeert een man een kiosk, waar het laatste nummer van het weekblad Vreme (Tijd) is uitgestald. "Eindafrekening" , staat in vette letters onder het portret van Slobodan Milosevic. (Foto: AP)
Del Ponte en haar team maken gebruik van "gefabriceerde feiten", meent Milosevic. "Ik weet zeker dat de mensen in het Westen door deze 'show' zullen prikken. Wat we de afgelopen twee dagen hebben gehoord tart de intelligentie van de gemiddelde bewoner van deze planeet."

De Joegoslavische oud-president toonde de rechtbank vele gruwelijke foto's van burgerslachtoffers "van de NAVO" in de Kosovo-oorlog. Op de foto's waren onder meer een losgerukt hoofd, vele losse ledematen en totaal verkoolde lijken te zien. De NAVO heeft altijd gezegd dat de burgerslachtoffers per ongeluk zijn gebombardeerd. Milosevic liet de rechtbank onder meer een kritische reportage van de Duitse televisie zien die zou moeten aantonen dat de NAVO leugens verspreidde om zo de Serviërs aan te kunnen pakken.

Leugen

Milosevic deed het bloedbad van Racak, 25 kilometer ten zuiden van de Kosovaarse hoofdstad Pristina, af als een leugen. Volgens de aanklacht doodde het Servische leger hier op 15 januari 1999 ieder die wilde vluchten en werden bovendien 25 mannen op een rij gezet en geëxecuteerd. Dit bloedbad wordt algemeen beschouwd als het punt waarop de NAVO besloot tot militair ingrijpen in Kosovo.

Volgens Milosevic zijn door 'NAVO-agressie' 2500 burgers - een derde van hen kinderen - omgekomen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) schat dat tussen mei en juni 1999 zo'n 500 burgers de dood vonden. De NAVO noemt geen aantallen, maar zegt op de cijfers van HRW te vertrouwen.

Het waren ook de NAVO-bombardementen, aldus Milosevic, die in 1999 de enorme vluchtelingenstroom van 800.000 etnisch Albanezen uit Kosovo op gang brachten. De aanklagers noemden "een gecoördineerde (Servische) poging om de Kosovo Albanezen te verdrijven" als oorzaak van dit drama.

Milosevic verweet het Westen met twee maten te meten. "Waarom mogen de Verenigde Staten wel naar de andere kant van de wereld gaan om terroristen aan te pakken, als wij dat niet eens in ons eigen land mogen." Volgens hem kwamen er "7000 moslimstrijders met zwaarden naar Bosnië en Kosovo om hoofden af te hakken".

Mladic

Gisteren werd via het Duitse persbureau DPA bekend dat de voormalige Bosnisch-Servische legercommandant Ratko Mladic, samen met zijn toenmalige president Radovan Karadzic de meest gezochte man door het Tribunaal, niet meer op bescherming van het Joegoslavische leger hoeft te rekenen. Een hooggeplaatste, anonieme bron in de Servische regering had dit gezegd.

Vorige maand meldde een Servische krant dat Mladic een veilige schuilplaats in de bergen had opgezocht omdat hij allerminst van plan zou zijn om zich vrijwillig over te geven aan het Joegoslavië-Tribunaal. Het Westen heeft de druk op Joegoslavië om Mladic en Karadzic uit te leveren opgevoerd. Dit weekeinde reist Del Ponte naar de regio.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.