De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Van der Valk-motel Tiel eerder onveilig
   
 

door Johan van den Dongen TIEL - De staat van het Van der Valk-motel in Tiel, inclusief het zondag ingestorte parkeerdek, was vier jaar geleden 'zeer onveilig'. Dat concludeerde het adviesbureau Centraal Bureau Bouwtoezicht (CBB) indertijd na een inspectie.

Het CBB, een Arnhems onafhankelijk bureau met 300 medewerkers, stuitte in april 1998 op 'een groot aantal problemen'. Zo werden er verzakkingen van de bestrating op het dek en verrotte gevelbekleding geconstateerd. Ook waren er ernstige mankementen aan constructieve onderdelen als metselwerk en fundering, het beton aan galerijen en het schilderwerk van beplatingen.

"Door de verrotte onderdelen en het afschuiven van metselwerk ontstaan zeer onveilige situaties voor de medewerkers, bezoekers en bewoners van het motel/restaurant'', rapporteerde het CBB.

Algemeen-directeur P. Plass noemde het gisteren 'vrij extreem wat er toen is geconstateerd'. "De situatie indertijd was dusdanig onveilig dat wij ons verplicht voelden om de zaak aan te kaarten. Er is onzorgvuldig en niet professioneel gebouwd, op een wijze die niet mag voorkomen'', aldus Plass.

Waslijst

Het CBB beschreef de toestand in een brief aan Best Verftechniek, dat door Van der Valk was gevraagd om het noodzakelijke buitenschilderwerk in kaart te brengen. Best Verftechniek wilde de zaak in één keer goed onder handen nemen en liet - naar eigen zeggen na goedkeuring van Van der Valk - het CBB een offerte maken voor het totaalonderhoud.

Het adviesbureau kwam na de zogenoemde visuele inspectie terug met een waslijst aan mankementen en raadde Best Verftechniek per brief aan om opdrachtgever Van der Valk te waarschuwen. De heer W. Bouwman van Best Verftechniek zegt dat hij de technische dienst van Van der Valk mondeling heeft ingelicht over de toestand.

Van der Valk-woordvoerder Harry Betist zegt echter van niets te weten. "Mij is de brief onbekend'', meldt hij, zonder verder op de zaak in te willen gaan. "We wachten op de conclusies van de onderzoeksbureaus die nu aan het werk zijn.''

Tot een opdracht van Van der Valk kwam het uiteindelijk niet. Bouwman zegt niet te weten waarom het bij een offerte bleef.

Volgens voormalig directeur Gemeentewerken van Tiel, de heer Dortmund, is het motel tussen 1982 en 1986 gebouwd tegen de adviezen van Bouw- en Woningtoezicht in. Bronnen binnen het gemeentelijk apparaat stellen dat de bouw 'erdoorheen gedrukt' werd uit economisch oogpunt. Na het sluiten van 'Flipje's' jamfabriek De Betuwe en boilergigant Daalderop kon de bouw en het exploiteren van het Van der Valk-motel weer voor enige werkgelegenheid zorgen in de regio, zou indertijd de redenatie zijn geweest.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.