De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Consument niet dupe van nieuwe gasnota'
   
 

door Richard van de Crommert DEN HAAG - De 7 miljoen Nederlandse huishoudens mogen niet de dupe worden van het tarievengeschil in de energiebranche. Als gevolg van een uitspraak van de rechter moeten de prijzen voor gas en elektriciteit per 1 januari 2001 worden herzien. Toezichthouder Dienst Toezicht elektriciteit (DTe) streeft ernaar per 1 april duidelijkheid te hebben over de nieuwe tarieven.

"De consument mag daar niet slechter van worden", zegt DTe-directeur Jacques de Jong. Voor de meeste Nederlanders betekent het dat waarschijnlijk een terugbetaling van het energiebedrijf tegemoet gezien kan worden.

"Ik zal er op toezien dat de nieuwe systematiek niet tot hogere prijzen leidt", belooft De Jong desgevraagd. De nieuwe tarieven moeten gelijk of lager zijn dan de prijzen in de oude systematiek. Voor naheffingen is directeur Jacques de Jong van de DTe huiverig. "De huishoudens in Nederland mogen niet slechter worden van de wijzigingen", vindt hij.

Dat naheffingen desondanks niet geheel uitgesloten kunnen worden bij veel huishoudens, komt doordat in het verleden per energieconcern andere tarieven zijn opgelegd. Zo kon het gebeuren dat een inwoner van Leeuwarden voor dezelfde diensten vele malen duurder uit is dan een inwoner van Goes. Die grote regionale verschillen heeft de rechter vorige week verboden.

Vragen

In de Tweede Kamer zijn inmiddels kritische vragen over de zaak gesteld. Ferd Crone van de PvdA heeft de minister van Economische Zaken gevraagd op welke wijze terugbetalingen en naheffingen zullen plaatsvinden. Ook wil hij opheldering over de grote tariefsverschillen per regio.

Of en hoe energiebedrijven de Nederlandse huishoudens compenseren voor te hoge tarieven, is niet aan hem.

"Daar beslissen de energieleveranciers zelf over. Het kan in mindering gebracht worden op toekomstige rekeningen of direct teruggestort worden." Mogelijke naheffingen of terugbetalingen moeten naar zijn mening voor het eind van dit jaar zijn afgerond. Binnen enkele weken moet er duidelijkheid zijn over de hoogte van de nieuwe tarieven.

Hij vraagt zich echter hardop af wat er gebeurt als particulieren met een naheffing worden geconfronteerd. "Die zou ik niet zonder meer betalen", schampert hij. Om daar aan toe te voegen dat de toezichthouder geen contanten heeft liggen voor bedrijven die als gevolg van de oude rekenmethodes mogelijk te weinig hebben verdiend. Schadeloosstellingsprocedures, zowel van bedrijven en particulieren, noemt hij alleen in theorie mogelijk. De toezichthouder streeft ernaar dat de gasrekening voor een huishouden dit jaar met 0,5% omlaag gaat. Die voor elektriciteit moet dit jaar 4% lager uitkomen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.