De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Hoogervorst trekt eigen plan met wao

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) trekt zich niets aan van de wao-plannen van de Sociaal-Economische Raad (SER). Volgens de VVD-bewindsman zal het kabinet over enkele weken met een eigen voorstel voor een nieuw wao-stelsel komen nu het Centraal Planbureau (CPB) gehakt heeft gemaakt van het SER-akkoord.

Het CPB heeft berekend dat het SER-plan helemaal geen effect heeft en zelfs een groter aantal wao'ers kan veroorzaken dan het miljoen dat nu wordt genaderd. Ook pakt het SER-voorstel veel duurder uit dan het huidige wao-bestel, aldus het CPB.

Genoeg

"Het wordt heel moeilijk voor de SER om hier nog een geloofwaardig verhaal van te maken. Met die forse uitkeringsverhoging kon je al zien aankomen dat het een hele kostbare zaak zou worden. We gaan niet een heel systeem op zijn kop zetten om met een duurder systeem te eindigen. Ik weet genoeg", aldus Hoogervorst gisteren.

Regeringspartijen VVD en D66 willen dat het kabinet niet langer op de SER wacht en juichen het toe dat Hoogervorst snel met eigen plannen komt. PvdA en CDA zijn een stuk voorzichtiger en houden het SER-akkoord als uitgangspunt.

De SER heeft half januari op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een nieuw wao-stelsel. Daarin is de wao alleen bestemd voor werknemers die voor 80 tot 100 procent worden afgekeurd. De overige gedeeltelijk afgekeurde werknemers moeten in dienst van de baas blijven. Volgens de SER vermindert de instroom in de wao daardoor met maar liefst 75 procent en worden er enkele miljarden bespaard. Het definitieve SER-plan moet half maart verschijnen.

Het CPB is veel pessimistischer. In het gunstigste geval zal het aantal uitkeringen met slechts 10.000 dalen, terwijl er in de meest ongunstige situatie juist 48.000 uitkeringen bij komen. De uitkeringskosten blijven minimaal gelijk, maar zullen bij de minste geringste tegenwind oplopen tot maar liefst 1,4 miljard euro, aldus het CPB.

Ook het aantal zieke werknemers dat weer aan de slag gaat, valt volgens het planbureau zwaar tegen: hooguit zo'n 8000. De belangrijkste reden voor de negatieve conclusies van het CPB is het SER-voorstel voor het afschaffing van de huidige boete die bedrijven krijgen als hun werknemers in de wao stromen. Tesamen met de hogere uitkering voor volledig arbeidsongeschikten zou de nieuwe wao een grotere uitkeringskracht op werknemers hebben, terwijl werkgevers niet meer worden beboet.

SER-voorzitter Wijffels is woedend en spreekt van "verkiezingsdriften" van Hoogervorst. Het CPB heeft volgens hem ten onrechte geen rekening gehouden met de zeer scherpe keuringseisen en de "belangrijke verbeteringen" in de begeleiding van zieke werknemers. Dat wordt nog uitgewerkt, aldus Wijffels. Ook de sociale partners zijn verbolgen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.