De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Terpstra naar huis gestuurd
   
 

door Dominique Weesie SALT LAKE CITY - Erica Terpstra is gisteren door de NOC-top naar huis gestuurd. De oud-staatssecretaris van sport mocht van NOC*NSF niet langer verblijven in het huis dat door schaatssponsor Aegon voor de Winterspelen in Salt Lake City is afgehuurd.

Het NOC-bestuurslid heeft daarop hevig teleurgesteld de Winterspelen verlaten en het vliegtuig naar Nederland genomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Terpstra...gezellig... (Foto: ANP)
Terpstra had van NOC*NSF-voorzitter Blankert voor vertrek naar de Winterspelen al te horen gekregen dat zij slechts één week welkom was in Salt Lake City. De nummer-vier op de kieslijst van de VVD wilde echter de Winterspelen tot het einde meemaken om de Nederlandse atleten een hart onder de riem te steken.

Terpstra informeerde daarop of Aegon, de hoofdsponsor van de schaatsbond, toevallig nog een plekje vrij had in zijn appartement. De verzekeraar bood Terpstra onderdak aan tot het einde van de Spelen.

Toen dit NOC*NSF ter ore kwam, werd echter onmiddellijk een veto uitgesproken. Terpstra beschouwde haar verblijf in Salt Lake verder als een privé-aangelegenheid en besloot het Aegon-huis toch te betrekken. Dit tot woede van NOC*NSF die gisteren alsnog ingreep en de ex-staatssecretaris naar huis stuurde.

Het is een publiek geheim dat Blankert en Terpstra elkaar niet liggen. Terpstra, nog altijd uiterst populair bij de sporters, zou in de ogen van de NOC*NSF-voorzitter te veel aandacht op zichzelf vestigen. Door de uitbundige huldigingen van sporters tijdens de Spelen van Sydney, Nagano en Atlanta staat Terpstra bekend als de moeder van de sporters. Ook bij de huldigingen in Salt Lake City werd door het houterige optreden van Blankert herhaaldelijk de naam van Terpstra gescandeerd.

Jan Driessen, directeur-communicatie van Aegon, betreurt het plotselinge vertrek van Terpstra. "Het is natuurlijk een interne NOC*NSF-kwestie, maar het is erg jammer dat Erica ons moet verlaten, want het was weer erg gezellig."

De bizarre bobo-rel is het nieuwste dieptepunt in de koude oorlog die gaande is tussen NOC*NSF en de vaste geldschieters van de schaatssport. Laatstgenoemden voelen zich door Blankert tijdens deze Winterspelen buitenspel gezet. Zij moeten in Salt Lake City plaatsmaken voor de negen sponsors van NOC*NSF die, nu de oogsttijd is aangebroken, met de eer lijken te gaan strijken.

Met name Aegon, hoofdsponsor van de schaatsbond, is woedend over de "arrogantie" van NOC*NSF. Met name het feit dat ouders en begeleiders van de sporters geen kaartjes voor de wedstrijden krijgen, terwijl NOC-leden met hun accreditaties zo kunnen doorlopen, steekt Aegon.

De verzekeraar van het Nederlandse schaatsen heeft in Salt Lake City, in plaats van zakenrelaties, de ouders en familieleden van medaillewinnaars Jochem Uytdehaage, Renate Groenewold en Andrea Nuyt uitgenodigd. Die komen dagelijks bij elkaar in het Aegon-appartement, direct tegenover de schaatsbaan, om samen met de teams van Gerard Kemkers en Ingrid Paul de overwinningen te vieren.

De ouders van de gouden winnaar Jochem Uytdehaage en de familieleden van de zilverenmedaillewinnares Renate Groenewold, hebben echter twee avonden tevergeefs in een door hen totaal versierd appartement zitten wachten op hun kersverse Olympische kampioenen. Het NOC verbood beide winnaars om hun ouders daar op te zoeken.

Driessen: "Ik betreur de starheid van het NOC. Aegon is slechts opgekomen voor de belangen van de ouders. Het gaat hier niet om de sponsoren, maar allereerst om de sporters en hun familieleden. Daar moet de aandacht zich nu primair op richten."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.