De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Melkert mikt op premierschap
   
 

AMSTERDAM - Het hoge woord is er uit: PvdA-lijsttrekker Ad Melkert wil premier van ons land worden. "De PvdA wil als grootste partij uit de stembus komen, wil het initiatief nemen bij de kabinetsformatie en de premier leveren.

Wij verschuilen ons niet achter staatsrechtelijke vraagstukken'', aldus Melkert met een verwijzing naar zijn opponent Hans Dijkstal. De VVD-leider weigert zich als kandidaat-premier op te werpen, ook al wil een belangrijk deel van zijn partijgenoten dat hij dat nou juist wél doet. Volgens Dijkstal is dat staatsrechtelijk niet juist, omdat Nederlandse kiezers nu eenmaal op partijen en dus niet op premierskandidaten stemmen.

Melkert zal daar lak aan hebben, zo liet hij gisteren fijntjes weten tijdens een perslunch. Natuurlijk zal de PvdA de komende weken eerst alle aandacht vestigen op de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart. Maar daarna zullen de kiezers het weten: een stem op Melkert is een stem op de nieuwe premier.

"De PvdA wil weer regeringsverantwoordelijkheid dragen en zal daarvoor het vertrouwen van de kiezers vragen'', aldus Melkert. Hoe dichter de campagne 15 mei nadert - de dag van de Tweede-Kamerverkiezingen - des te meer de PvdA zal laten blijken met welke partijen zij een coalitie wil vormen, voegde Melkert daar aan toe. "In de slotfase van de campagne zal blijken waar de obstakels tussen partijen liggen en waar de weg vrij is voor een redelijk compromis.''

De PvdA-leider deelde verder een sneer uit naar CDA-lijsttrekker Balkenende. Deze zei dat de onvrede van de kiezers over paars "ook mijn onvrede is''. Melkert zei zich hierdoor totaal niet aangesproken te voelen. "Balkenende sprak meer tegen zichzelf. Als oppositie had het CDA dan maar met voorstellen moeten komen die hout snijden, in plaats van nu mee te surfen op ongedefinieerde gevoelens van onvrede.''

Melkert constateerde wel "onbegrip'' onder Nederlanders over bijvoorbeeld hoge aantallen allochtonen in oude wijken. Dit is volgens hem niet te wijten aan het paarse beleid, maar komt voort uit de "razendsnelle ontwikkelingen'' in de samenleving. "Op deze nieuwe vraagstukken moeten we snel antwoorden vinden'', wist Melkert.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.