De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Marokko kan naar uitkeringen fluiten

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Marokko krijgt geen cent meer aan nieuw Nederlands uitkeringsgeld. Het land is te onbetrouwbaar. Eerst stopt de kinderbijslag, daarna de wao. Een Kamermeerderheid steunt de keiharde lijn van het kabinet richting de autoriteiten in Rabat.

Minister Vermeend (Sociale Zaken) wond er gisteren in de Tweede Kamer - die voor het debat speciaal van krokusreces was teruggekomen - geen doekjes om. Als Marokko halsstarrig blijft weigeren mee te werken aan de controle op bijstandsfraude dan is het op alle fronten "einde oefening".

"Ik wil geen relatie met een land dat geen afspraken nakomt", aldus Vermeend. Hij benadrukte dat het niet gaat om "stoer doen" van het kabinet. Per 1 januari 2003 gaat geen socialezekerheidsgeld de Marokkaanse grens nog over. De kinderbijslag stopt 1 juli al voor nieuwe gevallen. "Het is onvermijdelijk dat we de export van uitkeringen stopzetten. Het gaat om een conflict tussen staten. Je kunt naar een land waarmee je in conflict bent geen uitkeringen overmaken", aldus een stellige minister.

De Tweede Kamer, met uitzondering van GroenLinks en de Socialistische Partij, steunt het kabinet. GroenLinks noemt het stopzetten van de kinderbijslag vanwege een conflict over de bijstand "onethisch". De SP vindt dat het kabinet een hele bevolkingsgroep, de Marokkanen, verdacht maakt. De PvdA vindt het een "paardenmiddel", maar ging toch morrend akkoord.

Fraude

Volgens het GroenLinks-Kamerlid Harrewijn moet het kabinet genoegen nemen met een verklaring van Marokko dat de bijstandsaanvrager in zijn geboorteland niet belastingplichtig is. Toegang tot de kadasters is dan niet nodig om vast te stellen of iemand een vermogen van meer dan 9000 euro heeft, meent hij.

Volgens minister Vermeend is dit papier echter helemaal niets waard. "Nieuwe gebouwen zijn vijf jaar vrijgesteld van belasting, dus daar heb je niets aan." Bovendien was er volgens de bewindsman een directe relatie tussen vermoedens van fraude en de plotselinge weigering van de autoriteiten in Rabat om toegang te verlenen tot de kadasters.

Er waren voordat Marokko niet meer wilde meewerken 79 sterke vermoedens van bijstandsfraude. De sociaal attaché kreeg nog de gelegenheid om 7 gevallen na te trekken. Bij 6 van de 7 was er inderdaad sprake van eigen vermogen van tussen de 12.000 en 70.000 euro. De overige 72 zijn nooit gecontroleerd.

De PvdA vindt dat de regering duidelijk moet maken dat er geen wantrouwen is richting de totale Marokkaanse gemeenschap. "De indruk ontstaat dat er op grote schaal wordt gefraudeerd. Dat is niet zo", aldus PvdA-Kamerlid Santi.

Het VVD-Kamerlid Wilders meent dat het kabinet het uiterste heeft gedaan voordat het met maatregelen kwam. " We hebben bijna lopen bedelen om de uitkeringen te mógen exporteren!", zei de liberaal. "Nederland heeft te maken met een Marokkaanse overheid die men wel of niet vertrouwt. We moeten niet met ons laten sollen." Het D66-Kamerlid Bakker noemde het stopzetten van de kinderbijslag eveneens "onvermijdelijk". Het CDA-Kamerlid Verburg vreest dat ook andere landen de controle aan hun laars gaan lappen als Nederland voor Marokko een oogje toeknijpt.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.