AMSTERDAM - Het verschil in aantal gezonde levensjaren verschilt in ons land sterk per regio. Per regio kan het verschil in gezonde levensjaren oplopen tot tien jaar. Mensen in de randstad en in Zuid-Limburg hebben de slechtste vooruitzichten, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Pasgeborenen uit Zuid-Limburg en de vier grote steden hebben 56 tot 59 gezonde jaren voor de boeg. Inwoners van enkele regio's in het westen van het land, de Veluwe en Noord- en Midden Drenthe brengen daarentegen ongeveer 65 jaar in goede gezondheid door.
Dat de mensen in Nederland niet overal even oud worden en dat er verschillen bestaan in gezondheid was al bekend. Maar volgens het RIVM zijn de verschillen in gezonde levensjaren, zoals die blijken uit nieuw onderzoek, opmerkelijk groot.
Regio's met de hoogste levensverwachting hoeven overigens niet dezelfde te zijn als die met een lange gezondheid. Nederlanders leven gemiddeld 78 jaar, waarvan 61 jaar gezond en 17 jaar met gezondheidsproblemen. Het verschil in levensverwachting tussen regio's is niet meer dan 2 of 3 jaar, terwijl het verschil in gezonde levensjaren bijna 10 jaar is.
Een belangrijk deel van de verklaring is dat de inwoners van de "gezonde regio's" over het algemeen welvarender zijn. Rijke mensen leven vooral langer in goede gezondheid. Daar komt bij dat het leven in de grote stad een negatief effect heeft op de gezondheid.
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in de nieuwe versie van de Nationale Atlas Volksgezondheid.
De publicatie toont de geografische spreiding van allerlei aspecten rond gezondheid, factoren die de gezondheid beïnvloeden, zorg en preventie.