De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Amerikaans strijdplan
tegen Saddam-regime

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De regering van president George Bush heeft in beginsel besloten dat het regime van de Iraakse dictator Saddam Hoessein moet verdwijnen. Het Pentagon is al bezig met het opstellen van plannen voor een militaire campagne, terwijl achter de schermen druk wordt overlegd met Iraakse oppositiegroepen over innige samenwerking met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
George W. Bush (Foto: REUTERS)
De beslissing om tegen Irak ten strijde te trekken is enkele weken geleden genomen door Bush, zo is gisteren tegenover diverse Amerikaanse media bevestigd door hooggeplaatste regeringsbronnen. De omverwerping van Saddam wordt door het Witte Huis gezien als de eerstvolgende grote stap in de oorlog tegen het terrorisme, aldus de functionarissen.

President Bush waarschuwde Irak gisteren voor een mogelijke Amerikaanse actie. Volgens Bush is Bagdad door de productie van massavernietigingswapens een voortdurende bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS en de vrede in de Golfregio. Hij suggereerde daarbij dat Irak aansluiting zoekt met terreurorganisaties en noemde een dergelijk verbond 'verschrikkelijk' voor de 'vrijheidslievende' landen.

Eerder deze week zei Bush niet te zullen toestaan dat landen als Irak, Iran en Noord-Korea "onze manier van leven bedreigen". Bush betitelde de drie 'schurkenstaten' tijdens zijn State of the Union, eind januari, als de 'as van het kwaad'.

Maar in de hoogste regeringskringen zou inmiddels zijn vastgesteld dat alleen Irak moet worden aangepakt, in weerwil van de steeds luider wordende bezwaren onder Europese bondgenoten.

Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, die doorgaans als een gematigd lid van de regering-Bush wordt beschouwd, lichtte deze week tegenover de Senaat een tipje van de sluier op toen hij verklaarde dat het Witte Huis verschillende opties overweegt om Saddam ten val te brengen. "Er zijn geen plannen om een oorlog te beginnen tegen Iran en Noord-Korea", aldus Powell. "Maar met betrekking tot Irak is het beleid gericht op een verandering van het regime."

Wapeninspecteurs

Om een operatie tegen Irak te rechtvaardigen zal volgens regeringsbronnen in de komende maanden een 'inspectiecrisis' worden gecreëerd. Het Witte Huis zal eisen dat Saddam opnieuw wapeninspecteurs van de Verenigde Naties toelaat. De inspectieteams werden in 1998 op bevel van Saddam uitgewezen.

De verwachting in Washington is dat Bagdad nieuwe inspecties zal weigeren of in ieder geval zal dwarsbomen, waarmee volgens het Witte Huis het bewijs zal zijn geleverd dat het regime van Saddam de verboden wapenopbouw wil verhullen. Gisteren liet de Iraakse vice-president Taha Jassin Ramadan al weten geen behoefte te hebben aan de "spionnen" van de VN-inspectieteams.

Het daadwerkelijke plan tot omverwerping van het Iraakse regime zal nog zeker enkele maanden van voorbereiding vergen. Bush heeft daarbij de keuze tussen directe militaire actie of ondersteuning van een binnenlandse opstand. Vertegenwoordigers van Iraakse oppositiegroepen hebben naar verluidt afgelopen maand in Washington intensief overleg gevoerd met het Witte Huis en de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken, alsmede de CIA.

Om het diplomatieke pad te bereiden voor een campagne tegen Irak zal vice-president Dick Cheney, minister van Defensie tijdens de Golfoorlog, komende maand een bezoek brengen aan verschillende landen in de regio. Cheney zal zijn opwachting maken in onder andere Saoedie-Arabië, Jordanië en Turkije. Hij reist ook af naar Groot-Brittannië om steun te verwerven.

Bush senior heeft zich altijd moeten verweren tegen kritiek dat hij de Iraakse leider niet ten val heeft gebracht. De huidige president zou mede uit frustratie over die kritiek nu definitief willen afrekenen met Saddam en zijn regime.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.