De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Makelaar stak €45.000 in Fortuyn
Mens wil geld terug
van LN- vriendenclub

   
 

door Sjuul Paradijs DEN HAAG - Makelaar en televisiepresentator Harry Mens heeft gisteren beslag laten leggen op de bankrekeningen van de Stichting Vrienden van Leefbaar Nederland. Mens eist onmiddellijk zijn donatie van €45.378 (Hlf. 100.000) terug nu Pim Fortuyn als lijsttrekker aan de kant is geschoven.

Ook drie andere ondernemers, die dergelijke bedragen hebben overgemaakt naar deze stichting die gelieerd is aan Leefbaar Nederland, staan op het punt hun geld terug te vorderen van de stichting na het vertrek van Fortuyn.

"Ik wil mijn geld terug. Die ton hebben ik en de anderen overgemaakt onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat Fortuyn lijsttrekker zou zijn," zegt Mens, die een bankafschrift laat zien waaruit blijkt dat het bedrag op 26 november 2001 is overgemaakt.

Fortuyn onderhoudt nauwe contacten met Mens. Hij treedt twee keer per maand op als commentator in het zondagse televisieprogramma van de geldschieter, waarvoor hij ook wordt betaald. Daarnaast schrijft hij een column voor de website van de presentator. Als de makelaar zijn geld terug krijgt weet hij nog niet of hij er opnieuw de politieke ambities van Fortuyn mee zal ondersteunen. "Ik heb mijn buik er even helemaal vol van," zegt Mens, die woedend is over uitlatingen van bestuursleden van Leefbaar Nederland dat er nauwelijks geld staat op de bankrekeningen bij de Postbank en ING Bank in Den Haag.

De stortingen van de ondernemers vonden plaats daags na het partijcongres van Leefbaar Nederland dat op zondag 25 november 2001 werd gehouden. Daar werd de kandidatuur van Fortuyn voor het lijsttrekkerschap door de leden massaal gesteund. "Daarna heb ik pas het geld overgemaakt," zegt Mens, die daarover contacten onderhield met campagneleider Kay van der Linde van Leefbaar Nederland. "Ik wilde gewoon absolute zekerheid hebben dat Fortuyn de lijst zou trekken."

Bezwaren

Alle fracties in de Tweede Kamer hebben grote bezwaren tegen de ondoorzichtige financiële transacties bij Leefbaar Nederland. De anonieme giften via de Stichting Vrienden van Leefbaar Nederland, die op 8 juni 2001 al is opgericht, is de Kamer een doorn in het oog. Via een dergelijke constructie blijven de geldschieters buiten de publiciteit.

In het stichtingsbestuur hebben zitting - zo blijkt uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel Gooi en Eemland - Leefbaar Nederland-voorzitter Jan Nagel (secretaris), zakenman en lid van het partijbestuur Willem van Kooten (penningmeester) en Herbert Verhagen (voorzitter). Alleen al door de samenstelling van het bestuur is het duidelijk dat er nauwe banden zijn met de politieke partij Leefbaar Nederland.

Nagel kondigde gistermiddag aan dat het bestuur komend weekeinde bij elkaar komt om de kwestie te bespreken. "We moeten er snel over praten hoe we hier mee omgaan," aldus Nagel, die gistermiddag nog niet op de hoogte was van de beslaglegging.

Als het stichtingsbestuur weigert om het geld terug te betalen start Mens een kort geding. "Het bestuur en campagneleider Van der Linde moeten dan maar eens komen uitleggen bij een voorlopig getuigenverhoor onder welke voorwaarden ik het geld heb gegeven. Ik kreeg toen zelfs de eretitel 'kanjer van de fondsenwerving' toebedeeld," aldus Mens.

Volgens Nagel is de campagnekas nog maar nauwelijks gevuld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.