De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Twee op drie bordelen
nog zonder vergunning
Bijna anderhalf jaar na opheffing van het bordeelverbod hebben gemeenten slechts in 36 procent van de gevallen een vergunning verleend voor een bordeel. Ruim de helft van het aantal vergunningen voor het exploiteren van een relax- of privé-club is nog in behandeling. In 11 procent van de gevallen werd een vergunning geweigerd. Bij raamprostitutie is het aantal verstrekte vergunningen veel hoger.
Dit blijkt uit een inventarisatie van het SGBO, het onderzoekbureau van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in opdracht van het ministerie van Justitie. Eind dit jaar wordt het nieuwe prostitutiebeleid door de Tweede Kamer geëvalueerd.
Liefst 114 gemeenten hebben één of meer vergunningen voor een prostitutiebedrijf geweigerd. Redenen voor de afwijzing zijn: de vestiging is in strijd met planologische regelingen, het vermijden van overlast, het belang van de openbare orde of er zijn aanwijzingen dat het bedrijf met minderheden en/of illegalen werkt.
Illegaal
Volgens de Vereniging Exploitanten Relaxbranche (VER) zijn er veel gemeenten die de 'legale relaxbranche' tegenwerken. Woordvoerder André van Dorst zegt: "Er wordt geen middel geschuwd om ons tegen te werken. Tal van gemeenten saboteren de legalisering door geen relaxhuizen toe te staan of door absurde eisen te stellen. Dat drijft prostituees regelrecht in de illegaliteit."
De SGBO stelt in haar inventarisatie dat sinds de opheffing van het bordeelverbod per 1 oktober 2000 sprake is van een forse toename van het aantal seksinrichtingen die nu een vergunning willen.
Het aantal besloten bordelen zou met 6,7 procent zijn gestegen, de erotische massagesalons, parenclubs en seksbioscopen met 7,7 procent. Ook het aantal raambordelen is toegenomen. Het aantal escortbedrijven en de thuisprostitutie zou daarentegen zijn gedaald. Harde bewijzen kunnen de gemeenten echter niet overleggen. Liefst 43procent van de gemeenten voert helemaal geen beleid.

   
 

door Emile Bode en Martijn Koolhoven AMSTERDAM - Tekort

Van Dorst noemt de cijfers die de gemeenten verstrekken 'volstrekte lariekoek'. "Het aantal bordelen is juist fors gedaald en de thuisprostitutie is toegenomen. Gemeenten zijn op 1 oktober 2000 van een veel te laag beginaantal relaxhuizen uitgegaan. Veel prostituees werken nu juist in de illegaliteit, zodat zij zwart kunnen blijven werken. Er is zelfs sprake van een flink tekort aan prostituees die legaal willen werken."

In zekere zin wordt deze opvatting in het SGBO-rapport bevestigd. Zegge en schrijve negen prostituees hebben een vergunning aangevraagd om thuis te mogen werken.

Van Dorst verwijt de gemeenten tegenwerking. "De relaxbranche wordt nog steeds in verband gebracht met allerlei criminele activiteiten en illegaliteit, terwijl de bonafide exploitanten juist van die slechte naam willen afkomen."

Dit wordt overigens ook bevestigd in het onderzoek van de SBGO. Daaruit blijkt dat 70 procent van de gemeenten meent dat de exploitanten de regels redelijk tot goed naleven. Sedert de afschaffing van het bordeelverbod zijn slechts dertien bedrijven gesloten.

Het voorlichtingsbeleid van gemeenten aan prostituees stelt nauwelijks iets voor.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.