De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bankvereniging ziet leden geen eigen beursje spelen

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het dreigement van de grote Nederlandse banken om hun effectenorders buiten beurs Euronext om binnenshuis af te handelen, heeft een zeker blufgehalte. Dit viel gisteren op te maken uit de woorden van Hein Blocks, directeur van de Vereniging van Nederlandse Banken (NVB). Grote banken die apart aandelenkoersen onderhouden? "Nee, dat zie ik niet gebeuren."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
De banken zijn teleurgesteld over de tariefstructuur van Euronext. (Foto: Hans Peters)
Blocks plaatst de strijd tussen de grote banken en Euronext in het licht van de aangekondigde tariefsverhogingen door Euronext. "Iedere rechtgeaarde Nederlander, ook een bank, heeft problemen om meer te gaan betalen", stelt Blocks. De banken hadden er volgens hem op gerekend dat de fusie van de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel tot schaalvoordelen en daarmee tot lagere transactietarieven zou leiden. "Ze kregen juist hogere tarieven."

Banken hebben sinds kort echter formeel de mogelijkheid om koop- en verkooporders van hun eigen klanten binnenshuis tegen elkaar weg te strepen (te matchen). De drie grootbanken, ABN Amro, Rabobank en ING, kunnen daarmee eigen beursje gaan spelen, en handel aan Euronext onttrekken. Ze sparen daarmee transactiekosten uit. Het verbod op in-house-matching is met het schrappen van de oude beursreglementen van de Amsterdamse beurs verdwenen.

De discussie over in-house-matching is nu door de Stichting Toezicht Effectenverkeer met een consultatieronde in banen geleid.

Blocks: "De kleine banken zijn uiteraard tegen. In-house-matching leidt tot minder handel op de beurs en wellicht voor hen tot hogere tarieven." In tegenstelling tot de grote banken hebben de kleine onvoldoende orders om binnenshuis te kunnen handelen.

Blocks is geen pleitbezorger van in-house-matching. "In België is het bij wet verboden, in Frankrijk door de toezichthouder. Nu het formeel in Nederland is toegestaan kunnen wij ermee leven dat het ook in Nederland (weer, red) verboden wordt."

De directeur waarschuwt tegen verschillen tussen de landen waar Euronext actief is. "Als het maar uniform is, dat is ons standpunt." Aangezien het niet te verwachten is dat België en Frankrijk hun regels in deze aanpassen, zou het goedkeuren van in-house-matching een Nederlandse einzelgang betekenen, volgens Blocks wel mogelijk, maar "geen goede zaak".

Krijgen de banken wel de vrijheid effectenorders binnenshuis af te handelen, dan voorziet Blocks problemen. Als de bank besluit zijn eigen koersen te stellen, zouden beleggers toch naar de koersvorming op Euronext kijken. Bij een hogere koers op Euronext, zou een verkoper de bank kunnen vragen waarom zijn aandelen intern tegen een lagere koers zijn gegaan. "Je krijgt met de helft van je klanten problemen", stelt Blocks. Het intern volgen van de Euronext-koers vereist een transparant systeem dat per seconde inzichtelijk voor de buitenwacht moet zijn. Al met al zitten er veel haken en ogen aan een eigen handelsplatform. Maar voorlopig lijkt alleen de dreiging ervan voor de grootbanken een uitgelezen mogelijkheid om de onderhandelingen met Euronext over die hogere tarieven nog eens aan te gaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.