De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Euro houdt stand in Duitse storm rond stabiliteitspact

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De euro is gisteren stabiel gebleven op $0,8770 nadat de Europese ministers van Financiën unaniem besloten hadden geen 'gele kaart' aan Duitsland uit te delen. Eerder was gevreesd dat de markten de euro zouden afstraffen als de ministers een loopje zouden nemen met het Stabiliteitspact, het 'veiligheidsventiel' dat de twaalf eurolanden dwingt er gezonde overheidsfinanciën op na te houden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
HANS EICHEL ...compromis beter dan origineel ... (Foto: EPA)
De Europese Commissie had haar nek ver uitgestoken door Duitsland met een tekort van 2,7% (3% is de grens) een officiële waarschuwing te willen geven. Duitsland voelde niets voor die vernedering in het zicht van de verkiezingen en kreeg andere grote landen mee. Toen zat de commissie in de foute hoek en dreigde een verdeelde ministerraad, omdat een aantal kleine landen Duitsland wél gewoon voor het blok wilde zetten.

Er kwam een compromis uit de bus dat gisteren met lachende gezichten werd gepresenteerd in Brussel; iedereen kwam goed weg en zowel volgens de Duitse minister van Financiën Eichel, als minister Zalm is het nu bereikte compromis eigenlijk beter dan het origineel. "Er staat weliswaar geen 'waarschuwing' boven, maar Duitsland heeft in ruil toezeggingen gedaan het tekort onder controle te brengen en alle meevallers daarvoor te gebruiken. We hebben dus meer dan een waarschuwing, er is ook meteen een inhoudelijke toezegging", aldus Zalm.

De milde manier waarop de Europese ministers met Duitsland (en ook Portugal) zijn omgesprongen, zorgt volgens Zalm voor nieuwe jurisprudentie. "Eurolanden met oplopende tekorten zullen in de toekomst niet meteen een tik op de vingers krijgen, mits ze beloven meteen orde op zaken te stellen zoals Duitsland nu heeft gedaan. Beter dan een 'early warning' is een 'quick response'. Pas als een land niet meteen belooft in te grijpen, wordt de gele kaart nog getrokken. Een verdeelde Raad zou meer schade hebben aangericht. We hebben nu een Duitse toezegging, er staat alleen niet boven dat het een waarschuwing is, maar het effect is hetzelfde", aldus Zalm.

Hij maakt zich ook weinig zorgen over de rest van het Stabiliteitspact. "Als Duitsland in de loop van dit jaar toch in de fout gaat en over de 3% komt, volgen er gewoon boetes", aldus Zalm. Het blijft echter de vraag als de grote landen de commissie in de hoek kunnen schuiven wat betreft de gele kaart, of ze dat ook kunnen als er boetes moeten worden betaald. Om de commissie goed weg te laten komen, is de zinsnede toegevoegd dat de commissie het volste recht had een waarschuwingsprocedure tegen Duitsland en Portugal te starten. ECB-president Duisenberg, die bij de vergadering van de euroministers aanwezig was, toonde zich ook tevreden. Volgens hem is de geloofwaardigheid van het Pact niet aangetast door het compromis.

De liberale fractie van het europarlement vindt het uitblijven van een gele kaart "een typisch voorbeeld van eurogeknoei." VVD-europarlementariër Jules Maaten wijst erop dat Ierland vorig jaar wel een gele kaart kreeg omdat de economie te oververhit was. "Duitsland komt nu weg voor een zwaarder vergrijp; als ik Ier was, zou ik me gepakt voelen."

De ministers van Financiën zeiden verder dat de onverwacht hoge inflatie in januari (van 2,1 op 2,5%) niets te maken heeft met de invoering van de euro, het zou gaan om de effecten van de winter en btw-veranderingen. Volgens consumentenorganisaties heeft de komst van de euro wel degelijk tot hogere prijzen geleid.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.