De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Dte neemt het initiatief tot aanpassing van de tarieven
   
 

DEN HAAG - De toezichthouder voor de energiemarkt, de Dte, heeft het initiatief genomen om met de energiebedrijven om tafel te gaan zitten. De gesprekken moeten leiden tot nieuwe energieprijzen voor gas, elektriciteit en netwerkgebruik voor alle huishoudens in ons land. De rechter besloot afgelopen week dat alle tariefbesluiten van de afgelopen twee jaar teruggedraaid moeten worden. Dat zijn meer dan 100 prijsbeslissingen.

Lang hoeft dat niet te duren, denkt Jacques de Jong, directeur van de Dte. "Binnen twee à drie weken hopen we klaar te zijn." Een marktkenner is blij verrast met de voortvarendheid van De Jong, maar denkt niet dat de toezichthouder zo snel spijkers met koppen kan slaan. "Het kostte de Dte meer dan een half jaar om de vorige tarief-systematiek te berekenen."

Hoe de nieuwe systematiek, die met terugwerkende kracht per 1 januari 2001 ingaat, eruit komt te zien, is onduidelijk. Maar de systematiek zal in ieder geval anders zijn dan de vorige. In de door de rechter verboden systematiek ging de Dte in de prijsstelling ruwweg uit van dat de helft van de tarief werd bepaald door de eigen inkoopkosten van het energiebedrijf. De andere helft was afhankelijk van het sectorgemiddelde. Bedrijven die slim inkopen, werden beloond met wat extra winst. Tarieven werden per kwartaal vastgesteld. Bedrijven hebben er dus voordeel van als ze goedkoop inkopen.

In de markt wordt er rekening mee gehouden dat de Dte de sectorvergelijking overboord wil gooeien. Ook zouden wel eens vergelijkingen worden gemaakt met het buitenland in plaats van de huidige vergelijking, die beperkt wordt tot Nederland. Het is niet onwaarschijnlijk dat de nieuwe systematiek direct tot andere nota's leidt.

Voor de nieuwe systematiek wil De Jong de branche "uitgebreid consulteren". Met consulteren bedoelt de toezichthouder niets meer dan advies inwinnen. "Overleg is goed. Maar aan het eind van het verhaal trekt de Dte conclusies", aldus De Jong. Volgende week vinden de eerste gesprekken plaats.

EnergieNed, de brancheorganisatie van energiebedrijven, bereidt zich voor op de onderhandelingen met de Dte. "We eisen daarbij een belangrijke rol op", aldus een woordvoerder van de brancheorganisatie. EnergieNed vindt het jammer dat het zover heeft moeten komen. "We hebben al vaak aan de bel getrokken bij de Dte, maar pas nu willen ze om de tafel." Zolang er nog geen nieuwe regelgeving is, wil De Jong op de oude leest doorgaan. Energiebedrijven krijgen later deze week formulieren toegezonden die gebruikt worden om nieuwe tarieven vast te stellen. Daarvan is dus nu al zeker dat ze in strijd zijn met de wet en dat ze herzien moeten worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.