De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  SER lapt CPB aan laars
   
 

DEN HAAG - De onderhandelaars van werkgevers en werknemers in de Sociaal-Economische Raad (SER) lappen de onderzoeksgegevens, die het Centraal Planbureau (CPB) deze week over het nieuwe wao-stelsel presenteert, aan hun laars. De SER vindt dat het CPB zijn berekeningen baseert op achterhaalde gegevens.

Het CPB legt momenteel de laatste hand aan een uitvoerig onderzoek naar de gevolgen van het nieuwe wao-stelsel waarover de SER in januari op hoofdlijnen een concept-akkoord bereikte. Het was de bedoeling dat de SER de CPB-cijfers zou gebruiken bij het smeden van het definitieve wao-akkoord, dat voor 15 maart op de agenda staat. Maar omdat het CPB zijn berekeningen baseert op het concept-akkoord van half januari, trekt de SER zich er niets van aan. Achter de schermen van de SER wordt namelijk druk onderhandeld om het principe-akkoord nader in te vullen en de zwakke punten weg te poetsen. De SER houdt daarom vast aan eigen onderzoeksgegevens, die uitgaan van een vermindering van de wao-instroom met maar liefst 50 tot 75% en een besparing van enkele miljarden euro's.

Zeer waarschijnlijk gaat het CPB concluderen dat het door de SER bedachte stelsel veel te duur zal uitpakken. Dat komt vooral doordat de SER de wao-uitkering voor arbeidsongeschikten die nooit meer aan het werk kunnen gaan, wil verhogen van 70 naar 75%.

Volgens het CPB staat tegenover deze verhoging een vooralsnog te geringe besparing, zo melden bronnen rond het Planbureau. De forse beperking van de instroom in de wao waar de SER op rekent, is volgens het CPB uiterst onzeker. Dat komt onder meer door de "aanzuigende werking'' van de ww voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Deze groep komt in tegenstelling tot in het huidige stelsel niet meer in de wao en moet twee jaar in dienst van de werkgever blijven om een andere baan te krijgen. Lukt dat niet, dan komen deze gedeeltelijke afgekeurde werknemers in de ww en later in de ioaw, een soort 'aangeklede' bijstand. Het CPB vreest dat werkgevers en werknemers 'te weinig actie zullen ondernemen' om gedeeltelijk arbeidsongeschikten uit de ww te houden.

Ook ziet het CPB tal van andere beren op de weg. Zo is het SER-plan zeer aantrekkelijk voor oudere werknemers. De wao-uitkering van 75% is gebaseerd op het gemiddelde loon in de laatste drie jaar. Bij velen is dat vrijwel hetzelfde als het laatst genoten salaris omdat hun salaris de laatste jaren niet meer wezenlijk is veranderd. Daardoor wordt het aantrekkelijk voor de wao te kiezen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.