De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  VEB noemt vertrekpremie
RNA-top onverdiend hoog

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft scherpe kritiek op het vertrekkende management van vastgoedfonds Rodamco North America. Gisteren werd bekend dat de Rodamco-directie een ontslagpremie tegemoet ziet van €17,9 miljoen. Disproportioneel hoog gezien het door hen behaalde resultaat bij de verkoop van de gehele vastgoedportefeuille, oordeelt VEB-directeur Peter Paul de Vries. "Een verkoop van 25% onder intrinsieke waarde is geen bijzondere prestatie."

Gisteren maakte Rodamco North America (RNA) de precieze voorwaarden van de verkoop van de vastgoedportefeuille bekend. Het vastgoedfonds gaf daarbij ook inzage in de ontslagvergoedingen voor directie en management. Deze bedragen €32,3 miljoen, inclusief €5,6 miljoen die het beëindigen van een contract met het advies- en administriekantoor Freeland kost.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Tim Koster en zijn Amerikaanse mede-directeuren (via videoverbinding) bij de bekendmaking van de boedelverkoop van RNA medio januari. Foto: ANP (Foto: ANP)
"Dit zijn toch vergoedingen die ten koste gaan van wat aandeelhouders krijgen", stelt De Vries. De VEB-directeur vindt de vergoeding te hoog in het licht van de door het management geleverde prestatie. Hij doelt daarmee op de verkoop van al het onroerend goed aan Westfield America Trust, Simon Property Group en The Rouse Company. Die boedelverkoop maakte een einde aan een maandenlange strijd die RNA tegen grootaandeelhouder Westfield voerde. Het bod komt neer op €55 per aandeel. Netto blijft er voor de aandeelhouders - op 26 februari kunnen ze zich over het bod uitspreken - tussen de €53 en €54 van over. De Vries vindt dat bij een intrinsieke waarde (de waarde van het onroerend goed) van €71 per aandeel te laag.

Tim Koster, het enige Nederlandse directielid van RNA (zijn drie collega's zitten in de VS) reageert ietwat geïrriteerd op het verwijt. "Het is jammer dat onze ontslagpremie het enige aspect is waar De Vries aandacht aan besteedt." Koster geeft toe dat de ontslagpremie vlak na de overnamepoging van Westfield in augustus 2001 is verhoogd. Van een verband zou echter geen sprake zijn. De contracten zijn marktconform herzien onder meer als gevolg van een eerdere overname in de VS (Urban Shopping Centers) waardoor RNA veel Amerikaanse werknemers (met een hogere beloningsstructuur) kreeg, zo stelt Koster. "Het is natuurlijk niet zo dat we snel zelf onze ontslagvergoedingen hebben aangepast. Over beloningen van de directie beslist immers de raad van commissarissen."

De RNA-directeur verdedigt de hoogte van de verkoopsom met het feit dat het management van het vastgoedfonds onder druk stond van de overnamepoging van Westfield. Dit gevecht werd uitgevochten tot voor de Ondernemingskamer die nog steeds de resultaten van een onderzoek naar de handelswijze van beide opponenten moet publiceren.

Met de huidige overeenkomst lijken beide partijen die zaak liever te willen vergeten. Zo niet de VEB. Koster meent echter dat €54 per aandeel gegeven de situatie het best haalbare was. De houding van de VEB kenschetst hij als "principes boven centjes".

De Vries reageert gestoken. "Dan ben ik blij dat er in Nederland nog principiële organisaties zijn. Wij zijn verbaasd dat niemand zich erover verbaasd dat de ontslagvergoedingen zo hoog zijn." De VEB-directeur benadrukt dat het niet alleen om de vertrekregeling gaat. "Het gaat ons om de combinatie van een discount van 25% en het feit dat je er als aandeelhouders niets over te zeggen hebt." Op de aandeelhoudersvergadering van 26 februari wordt de verkoop bijna zeker goedgekeurd. Zowel Westfield, met een belang van bijna 25%, als een door RNA in het leven geroepen stichting om dat aandelenbelang te neutraliseren, zullen vóór stemmen. De kleine aandeelhouder staat daarmee buitenspel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.