De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kalme dag op Damrak
   
 

AMSTERDAM - Het was gisteren een kalme dag op het Damrak. Omzetten bleven laag. Beleggers namen een afwachtende houding aan in aanloop op Super Thursday. Aanstaande donderdag presenteren Buhrmann, ABN Amro, Unilever, Besi en DSM hun jaarcijfers over 2001.

De handelsdag begon iets te laat. Als gevolg van een technische storing ging de beurshandel een half uur later van start. Maar een slechte dag was het niet. De hoop op een economisch herstel neemt toe. Het afgelopen weekeinde vergaderden de G7-landen in Canada. Ondanks de zorgen over de Duitse economie, was men daar voorzichtig optimistisch.

De AEX-index steeg met 1,4% tot 488,86. De midkap-index bleef steken op een winstje van 0,2% en sloot op 481,84.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x394, 18kb)
.
In aanloop op de jaarcijfers ging de beurskoers van netwerkbedrijf KPNQwest met 0,5% onderuit op €5,73. Kredietbeoordelaar Moody's stelde de ratings van een aantal schulden van KPNQwest onverwacht naar beneden bij. Analisten verwachten dat het bedrijf vandaag een omzetstijging van ruim 70% rapporteert. Wel zal het bedrijf nog rode cijfers schrijven. Men houdt rekening met grotere verliescijfers dan over 2000. Een positief bedrijfsresultaat behoort volgens analisten wel tot de mogelijkheden. De jaarcijfers zouden echter overschaduwd worden door de toekomstige aandeelhoudersstructuur van KPNQwest.

Elektronicaconcern Philips maakte bekend 185 arbeidsplaatsen te schrappen in de vestiging in Hoogeveen. Het bedrijf wil de productie van huishoudelijke apparaten overhevelen naar goedkopere productielanden. Het deed de koers onverwacht goed. Flippen pakten 3,3% op €30,32.

Halfgeleiderbedrijf ASM International wist de mooiste koerswinst van de dag te boeken. Het fonds steeg met 4,2% tot €21,10. Na sluiting van de beurs maakte het bedrijf zijn jaarcijfers bekend. Die bleken beter dan verwacht.

Analisten van Credit Suisse First Boston zijn positief over luchtvaartmaatschappij KLM. De derdekwartaalcijfers van het bedrijf waren een meevaller, aldus de analisten.

Er wordt een koersdoel van €19 gegeven voor de aandelen KLM. Op de beurs dikte het aandeel KLM met 0,7% aan tot €15,55.

Op de lokale markt was Stork in trek. De aanschaf van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen levert het bedrijf orders op ter waarde van €5 miljard. Dat is de grootste order in het bestaan van het Naardense bedrijf. Bovendien is het bedrijf daarmee goed voor de helft van de Nederlandse orders voor de bouw van de Joint Strike Fighter. Verschillende analisten verhoogden hun beleggingsadviezen en koersdoelen. Beleggers waren bereid €11,55 neer te tellen voor een aandeel Stork. Dat is 3,2% meer dan het slot van vrijdag.

Ontsteltenis was er over de premie die de directie van vastgoedfonds Rodamco North America opstrijkt bij de overname door Westfield, Simon Property en The Rouse Company. De directieleden krijgen gezamenlijk een vergoeding van €12,1 miljoen voor de beëindiging van hun arbeidscontract. Beleggersvereniging Veb is woedend over deze, in haar ogen, royale vergoeding. Het aandeel Rodamco North America bleef gisteren onveranderd op €52,30.

Dan Crucell, het biotechnologiebedrijf, realiseerde vorig jaar een verlies €12,9 miljoen, 15% meer dan het jaar ervoor. De kaspositie van het bedrijf bleef met €120 miljoen goed overeind. Beleggers hadden gisteren 4,4% minder over voor een aandeel Crucell dat sloot op €6,90.

De beurswaarde van internetinvesteerder Newconomy steeg met 16%. Afgelopen jaar werd een verlies geleden van €27,2 miljoen tegen een verlies van €69,4 miljoen in het jaar 2000. Een aandeel Newconomy kost nu €0,29.

Kabelbedrijf UPC verloor wederom terrein. Drie maanden geleden werd het bedrijf op het strafbankje van de beurs gezet als gevolg van een negatief eigen vermogen. Deze week volgt de definitieve verwijdering uit de AEX-index. Beleggers nemen nu massaal afscheid van de UPC-stukken. De koers daalde met 12,1% tot €0,29.

Ook telecombedrijf Versatel behoorde tot de verliezers. De aandelen van deze onderneming verdwijnen eveneens uit de AEX-index, maar krijgt er wel een plekje op de midkap voor terug. Versatel daalde met 4,1% tot €0,70.

Richard van de Crommert.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.