BRUSSEL - Ondanks een gevaarlijk hoog opgelopen begrotingstekort krijgt Duitsland vandaag van de Europese ministers van Financiën geen 'gele kaart'. Onze oosterburen hebben nu enkele maanden de tijd om te laten zien dat ze het begrotingstekort wel degelijk onder controle kunnen krijgen en moeten hard maken dat ze in 2004 een begrotingsevenwicht kunnen bereiken en niet in 2006, waar het even op leek.
Gisteravond tijdens de informele bijeenkomst van de ministers van Financiën van de twaalf eurolanden, bleek dat te veel landen Duitsland, het (weliswaar haperende) motorland van de eurozone en de grootste nettobetaler aan de EU, de blamage van een officiële waarschuwing willen besparen. Alleen Nederland, Finland, Oostenrijk en België steunden de commissie, die vond dat het met een tekort van 2,7% wel tijd werd om Duitsland op de vingers te tikken.
|
GERHARD SCHRÖDER ...
mogelijk toch geen gele kaart ... (Foto: EPA)
|
De echte stemming is pas vandaag als alle 15 EU-ministers (dus ook die van Engeland, Denemarken en Zweden) aan tafel zitten maar reeds gisteravond werd duidelijk dat een publieke veroordeling er niet inzat. Gisteravond lag nog steeds het compromisvoorstel van het Spaanse EU-voorzitterschap op tafel. Dat gaat ervan uit dat Duitsland nu geen waarschuwing krijgt, maar moet laten zien dat het tekort onder controle komt en de begroting in 2004 in evenwicht brengen. De Europese Commissie heeft op 30 januari het advies gegeven Duitsland en Portugal een "vroege waarschuwing" te geven omdat het tekort richting 3% gaat en dat percentage mogen de eurolanden niet overschrijden terwille van de stabiliteit van de euro. Een vroege waarschuwing betekent nog niet dat er beleidsaanbevelingen komen, het betrokken land wordt alleen gemaand goed op te passen.
|
GERHARD SCHRÖDER ...
mogelijk toch geen gele kaart ... (Foto: EPA)
|
Echter de Duitse bondskanselier Schröder werd woedend over deze publieke vermaning vlak voor de verkiezingen in september en is een zware lobby begonnen bij andere landen om Duitsland zo'n vernedering te besparen. Extra bitter is dat de Duitsers zelf om het Stabiliteitspact hebben gevraagd alvorens hun DM voor de euro in te ruilen.
De Engelse minister van Financiën Gordon Brown (zelf geen euroland) steunt Duitsland meteen al omdat hij vindt dat de commissie "een veel te beperkte blik heeft geworpen op het stabiliteitspact zonder rekening te houden met zaken als de effecten van de elfde september." Bondskanselier Schröder vindt het allemaal maar onzin, Duitsland komt volgens hem dit jaar beslist niet boven de 3% met het tekort en een waarschuwing zonder dat erbij gezegd wordt wat Duitsland moet doen, vindt hij zonde van de tijd.
Maar het is wel de eerste testcase voor de landen van de eurozone die het Stabiliteitspact allemaal hebben ondertekend, een eerste waarschuwing is de eerste stap en als een land uiteindelijk toch over de 3% komt, volgen er zware boetes. Maar nu blijkt dat de grote landen hun eigen interpretatie van het pact kunnen doordrukken, staat de commissie wel een beetje in haar hemd. De markt moet vandaag bepalen in hoeverre de afspraken die de ministers van Financiën nu hebben gemaakt steekhoudend genoeg zijn om de geest van het Stabiliteitspact, dat de eurolanden in een strak financieel korset duwt, overeind te houden. De Europese Centrale Bank (ECB) is de hoeder van het Stabiliteitspact, maar ECB-voorzitter Wim Duisenberg lijkt, zoals hij zelf aangaf, te kunnen leven met een tussenoplossing. Duitsland doet harde beloften over budgettair herstel en vervolgens gaat Europa een paar maanden zitten kijken of dat ook inderdaad uitkomt. Zo niet kan alsnog aan de bel worden getrokken en krijgt Duitsland alsnog zijn waarschuwing.
Er is dan gaandeweg het jaar echter veel minder tijd om nog te corrigeren. Portugal, dat ook in de beklaagdenbank zit, moet dan dezelfde behandeling krijgen.