De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Interventie centrale bank
voorkomt koersval Argentijnse peso

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - In Argentinië debuteerde gisteren de vrij zwevende peso. Met verschillende interventies slaagde de centrale bank van het land er in om de koersval te beperken.

De waarde van de noodlijdende munt stabiliseerde zich in de loop van gistermiddag op ongeveer twee per Amerikaanse dollar. Eerder op de dag deed zich een scherpere koersdaling voor. Na ingrijpen van de centrale bank, die bijna 100 miljoen dollar in de markt injecteerde, herstelde de koers zich enigszins. Ruim tien jaar lang waren peso en dollar precies hetzelfde waard. Beide munten golden als wettelijk betaalmiddel.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Argentijnen die hun pes´'s willen omruilen in buitenlandse valuta moeten zich bij de bank legitimeren. Foto: Reuters. (Foto: REUTERS)
Directeur Blejer van de centrale bank zei te streven naar een koers van rond de 1,60 peso per dollar en verzekerde telkens krachtig te zullen interveniëren wanneer de munt in waarde dreigt te zakken. Blejer herhaalde tot in den treure dat de centrale bank ruimschoots voldoende deviezen in kas heeft om de pesokoers te ondersteunen. "Speculanten zullen ontdekken dat wij een lange adem hebben", aldus Blejer.

In Buenos Aires en de andere grote steden van het land vormden zich opnieuw lange rijen mensen voor de wisselkantoren in de hoop een handjevol dollars te kunnen bemachtigen. De eersten arriveerden al om drie uur 's ochtends. Wachttijden van zes tot zeven uur waren normaal. De meeste wisselkantoren weigerden om meer dan 300 dollar per transactie te verkopen. Eerder hadden de monetaire autoriteiten de banken gelast om de verkoop van deviezen aan particulieren op te schorten. Mensen die hun peso's willen inruilen voor buitenlands geld moeten zich sinds gisteren aan het loket legitimeren en een formulier invullen met hun persoongegevens. Deze extra bureaucratische rompslomp moet de handel in valuta verder ontmoedigen.

De eerder afgekondigde restricties op het buitenlandse betalingsverkeer blijven van kracht. Voor particulieren is het vrijwel onmogelijk geld de grens over te sturen terwijl bedrijven hiertoe per transactie een vergunning nodig hebben van de centrale bank. Passagiers van internationale vluchten moeten opgeven hoeveel geld zij meenemen waarbij een limiet geldt van 10.000 dollar per persoon.

Minister Remes Lenicov vertrok gisteravond opnieuw naar de Verenigde Staten in een ultieme poging om het Internationale Monetaire Fonds (IMF) te overreden zijn eerdere steunbetuigingen aan Argentinië om te zetten in concrete daden. De bewindsman wil in Washington pleiten voor de vrijgave van de geblokkeerde noodkredieten aangevuld door nieuwe leningen. Het vrijgeven van de pesokoers was een van de voorwaarden die de IMF-directie had gesteld aan een mogelijke hervatting van de financiële hulp.

Ondertussen waarschuwde de voorzitter van de vakcentrale CGT, Rodolfo Daer, dat de aangesloten bonden een stakingsoproep overwegen om te protesteren tegen de 'verpulvering' van de inkomens door de geldontwaarding. "Zonder een handhaving van de koopkracht is economisch herstel uitgesloten. Wij hebben de indruk dat de huidige regering op dit punt een steek laat vallen", aldus de CGT-aanvoerder. De Nationale Kamer van de Detailhandel kondigde aan een inkoopstop te zullen afkondigen in protest tegen de prijsstijgingen in de groothandel. Voorzitter Rubén Manusivich van de kamer zei dat kleinere winkeliers de verwijten van het koperspubliek over de constante prijsaanpassingen beu zijn. "We dragen hier geen schuld aan en willen met onze inkoopstaking een vuist maken tegenover de leveranciers", aldus Manusovich.

President Eduardo Duhalde hoopt evenwel dat de constante protesten tegen zijn regering deze week zullen verminderen nu de restricties op het binnenlandse betalingsverkeer zijn versoepeld. Vanaf gisteren mogen de Argentijnen hun volledige salaris in contanten bij de banken opnemen. Uit een opiniepeiling van de krant Clarín blijkt dat bijna tweederde deel van de ondervraagden van zins is om een zo groot mogelijk deel van hun inkomen meteen in dollars om te zetten om zich zodoende te wapenen tegen een mogelijke verdere koersdaling.

Op de Argentijnse beurs sloeg de euforisch stemming van de vorige weken om in een mineurgevoel waarbij de noteringen gemiddeld 10,8% van hun waarde moesten inleveren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.