De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vandaag start historisch
proces tegen Milosevic

   
 

door Ruud Mikkers AMSTERDAM - "Deze strijd wil ik strijden", zei Slobodan Milosevic bijna twee weken geleden toen rechters nog moesten beslissen over de definitieve vorm van het proces tegen de Joegoslavische oud-president. Vandaag krijgt Milosevic zijn kans als voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag zijn rechtszaak officieel aanvangt. Naar verwachting gaat het proces zo'n twee jaar duren.

Den Haag, hoofdstad van het internationale recht, krijgt vandaag te maken met een ware invasie van de wereldpers. Alleen al de Britse omroep BBC stuurt een ploeg van liefst 50 man naar de hofstad om verslag te doen van deze historische gebeurtenis.

Het is voor het eerst dat een voormalig staatshoofd voor een tribunaal van de Verenigde Naties moet verschijnen. Daarmee is het de belangrijkste zaak in het internationale recht sinds de Neurenberg-processen van vlak na de Tweede Wereldoorlog toen nazi-kopstukken zich moesten verantwoorden voor hun misdaden.

Milosevic is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Kroatië en Kosovo en voor oorlogsmisdaden in Bosnië, en bovendien genocide, de zwaarste misdaad waarvoor iemand aangeklaagd kan worden.

De aanklachten zijn gebaseerd op zijn 'commando-verantwoordelijkheid'. Volgens de aanklagers was het doel van Milosevic een 'Groot-Servië' te creëren. Aanklager Geoffrey Nice zei het vorige week zo: "Dit was een plan in de geest van de verdachte. Misschien was het een plan dat zich langzaam ontvouwde, maar het was een doelbewust plan."

Slachtoffer

Milosevic zal zijn proces aangrijpen om zijn politiek te verdedigen. Hij erkent het Tribunaal niet, spreekt van een "marionettentribunaal" en wil daarom ook niet door een advocaat bijgestaan worden. De oud-president voelt zich het slachtoffer van een internationaal complot en meent dat het Servische volk de paria is van de wereldgemeenschap.

Omdat Milosevic zich niet wil laten bijstaan door een advocaat, stelde het Hof drie 'amici curiae' (vrienden van het Hof) aan. Dezen staan de rechtbank bij en moeten erop toezien dat Milosevic een eerlijk proces krijgt. De drie, onder wie de Nederlander Michail Wladimiroff, letten op de procedures en zullen ook getuigen verhoren.

Bedreigd

In een vraaggesprek met de Italiaanse krant La Repubblica maakte hoofdaanklaagster Carla del Ponte gisteren bekend dat het Tribunaal 300 getuigen achter de hand heeft voor het proces tegen Milosevic. Del Ponte: "Milosevic kan er zeker van zijn dat er onweerlegbaar bewijs is dat aantoont dat hij schuldig is aan genocide." Omdat veel getuigen bedreigd zouden worden, worden hun namen pas tien dagen voordat ze worden opgeroepen bekend gemaakt. Het Milosevic-proces wordt voor de aanklagers meer dan belangrijk. Ze krijgen nu definitief de kans om het bestaansrecht van het Tribunaal te bewijzen. Want Milosevic is vooralsnog de enige echte 'grote vis' die vastzit. De andere twee, de Bosnisch Servische ex-generaal Ratko Mladic en de Bosnisch Servische oud-leider Radovan Karadzic, lopen nog vrij rond.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.