door Ruud Mikkers AMSTERDAM - "Deze strijd wil ik strijden", zei Slobodan Milosevic bijna twee weken geleden toen rechters nog moesten beslissen over de definitieve vorm van het proces tegen de Joegoslavische oud-president. Vandaag krijgt Milosevic zijn kans als voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag zijn rechtszaak officieel aanvangt. Naar verwachting gaat het proces zo'n twee jaar duren.
Den Haag, hoofdstad van het internationale recht, krijgt vandaag te maken met een ware invasie van de wereldpers. Alleen al de Britse omroep BBC stuurt een ploeg van liefst 50 man naar de hofstad om verslag te doen van deze historische gebeurtenis.
Het is voor het eerst dat een voormalig staatshoofd voor een tribunaal van de Verenigde Naties moet verschijnen. Daarmee is het de belangrijkste zaak in het internationale recht sinds de Neurenberg-processen van vlak na de Tweede Wereldoorlog toen nazi-kopstukken zich moesten verantwoorden voor hun misdaden.
Milosevic is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Kroatië en Kosovo en voor oorlogsmisdaden in Bosnië, en bovendien genocide, de zwaarste misdaad waarvoor iemand aangeklaagd kan worden.
De aanklachten zijn gebaseerd op zijn 'commando-verantwoordelijkheid'. Volgens de aanklagers was het doel van Milosevic een 'Groot-Servië' te creëren. Aanklager Geoffrey Nice zei het vorige week zo: "Dit was een plan in de geest van de verdachte. Misschien was het een plan dat zich langzaam ontvouwde, maar het was een doelbewust plan."
Milosevic zal zijn proces aangrijpen om zijn politiek te verdedigen. Hij erkent het Tribunaal niet, spreekt van een "marionettentribunaal" en wil daarom ook niet door een advocaat bijgestaan worden. De oud-president voelt zich het slachtoffer van een internationaal complot en meent dat het Servische volk de paria is van de wereldgemeenschap.
Omdat Milosevic zich niet wil laten bijstaan door een advocaat, stelde het Hof drie 'amici curiae' (vrienden van het Hof) aan. Dezen staan de rechtbank bij en moeten erop toezien dat Milosevic een eerlijk proces krijgt. De drie, onder wie de Nederlander Michail Wladimiroff, letten op de procedures en zullen ook getuigen verhoren.