De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Belgische inspectie
nog geen garantie
voor veilig voedsel

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Het Belgische federale voedselagentschap, dat in 1999 werd opgericht na het enorme dioxineschandaal, blijkt nog lang geen garantie dat de Belgen ook daadwerkelijk veilig voedsel op hun bord krijgen. Alleen al in de eerste maanden van dit jaar ging het drie keer mis. "Het agentschap moet grondig worden hervormd", is de conclusie van een onderzoek van het consultancybureau Andersen.

De Belgische minister Magda Aelvoet (Volksgezondheid) liet het onderzoek met spoed uitvoeren toen twee weken geleden bleek dat er weer giftige pcb's waren opgedoken in kippen- en varkensvoer bij een veevoederbedrijf in West-Vlaanderen. Gisteren presenteerde ze de resultaten, opmerkelijk is dat 625 ambtenaren van het ministerie van Landbouw naar het Voedselagentschap zullen worden overgeplaatst en dat de inspectiedienst wordt versterkt. Ook krijgt het bureau een eigen 'interne politie' die het eigen functioneren in de gaten moet houden.

Magda Aelvoet (Groenen) kon aanblijven omdat haar collegaministers allemaal binnen de minuut om haar heen gingen staan, een nieuw politiek schandaal kwam de regering Verhofstadt slecht uit. De vorige regering was uiteindelijk gestruikeld over de dioxinecrisis en volgend jaar zijn er al weer verkiezingen.

Incidenten

Het incident met de pcb's werd gevolgd door glas in potjes babyvoeding van het Nederlandse bedrijf Nutricia-Olvarit en afgelopen weekeinde bleek dat een ander veevoederbedrijf verboden antibiotica mengde in voer voor legkippen. Deze sulfonamiden zijn toegestaan in voer voor slachtkippen omdat die dicht op elkaar zitten en snel ziek worden.

Maar als het voer aan legkippen wordt gegeven, komt de antibiotica via de eieren bij de mens en die krijgt er ernstige huidallergieën van. In twaalf stalen van eieren in België zijn inmiddels sporen van sulfonamiden ontdekt, in drie gevallen was het duidelijk veel te veel. Positief bevonden eieren worden vernietigd, maar men kon niet meer voorkomen dat een partij besmet kippenvoer naar Luxemburg werd geëxporteerd.

Het betrokken bedrijf, Vanden Avenne uit het WestVlaamse Ooigem, is eerder over de schreef gegaan en daarom heeft minister Aelvoet de licentie voor het bedrijf om veevoer te mogen verkopen voorlopig voor twee weken ingetrokken.

In 1999 bleek dat veevoederfabrikanten afgewerkte motorolie door hun producten deden die dioxine bevat. Dioxines zijn in hoge mate kankerverwekkend, evenals pcb's die twee weken geleden werden aangetroffen in kippen- en varkensvoer. De supermarkten hebben alle mogelijk besmet kippen- en varkensvlees uit de schappen gehaald al was een deel al geconsumeerd.

Inmiddels heeft de directeur van het voedselagentschap zijn ontslag aangeboden, maar minister Aelvoet heeft een ambtenaar die ook was geschorst omdat hij 26 stalen was vergeten mee te nemen voor controle, gisteren in ere hersteld. Uit het auditrapport van Andersen zou blijken dat er geen opzet in het spel was.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.