De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Slachtoffers onder puin motel lijkt uitgesloten
Instorten parkeerdek
groot mysterie

   
 

door Harrie Nijen Twilhaar en Jan van Eck TIEL - De zoektocht naar lichamen tussen de puinhopen en autowrakstukken van het ingestorte parkeerdek van motel-restaurant Van der Valk aan de A15 is gisteren in de loop van de dag gestaakt. Voorzover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Er is alleen grote materiële schade. Inmiddels is een begin gemaakt met de opruimwerkzaamheden.

Het instorten van het parkeerdek is door raadsels omgeven. Moteldirecteur Gert-Jan van der Valk denkt dat de catastrofe mogelijk te maken heeft met hei- en grondverzetwerk voor de Betuwespoorlijn en de bijbehorende activiteiten voor snelweg A15. Het Projectbureau Betuweroute, dat supervisor is van beide projecten, noemt die gedachtegang uit de lucht gegrepen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x336, 28kb)
Een deel van het parkeerdek van motel-restaurant Van der Valk in Tiel stortte zondag plotseling in.
Zowel de gemeente Tiel als het familiebedrijf hebben inmiddels afzonderlijk een bouwtechnisch bureau in de arm genomen om de oorzaak van de ramp te achterhalen. In afwachting van de uitkomst van de onderzoeken zijn de heiwerkzaamheden voor de Betuwelijn rond het motel op gezag van de gemeente voorlopig stilgelegd.

De Tielse burgemeester Ed van Tellingen heeft alle dossiers met bouwvergunningen sinds de start van de bouw van het horecacomplex opgevraagd. Deze worden de komende dagen tegen het licht gehouden.

Het motel is in 1986 door het eigen aannemersbedrijf van Van der Valk gebouwd. Hierbij zouden jongens van 15 tot 17 jaar zijn ingezet. Sindsdien is het parkeerdek een aantal keren verbouwd.

Niet in orde

De vergunningen hiervoor bleken niet altijd in orde te zijn geweest. Volgens het vroegere VVD-raadslid mevrouw E. van Lidth de Jeude was er van alles aan de hand met de vergunningen. "Met de hand voor de ogen keken B en W destijds naar de bouwwerkzaamheden. Wij als VVD hebben daartegen regelmatig geageerd. Maar ja, het horecabedrijf leek een streepje voor te hebben. Er werd toen ook gebouwd op een stuk grond, dat Van der Valk nog niet eens had gekocht. Waarmee ik echter niet wil suggereren dat deze ramp met de vergunningen in verband staat."

Het familieconcern Van der Valk ontkent dat er bij de bouw van het motel Tiel indertijd gesjoemeld is met bouwvergunningen.

Ophef

De bouw van het motel zorgde destijds regelmatig voor veel ophef tijdens de raadsvergaderingen in het Tielse stadhuis. Sommige partijen begrepen niet dat het toenmalig college van B en W (een coalitie van PvdA en CDA) het horecaconcern zijn gang liet gaan, terwijl bij onder meer de bouwvergunning de nodige vraagtekens moesten worden gezet. Zo ontbraken er tijdens de opening van het motel ten minste zeven vergunningen zoals hinderwet-, milieu-, en lozingsvergunningen. Ook zou de brandveiligheid destijds niet door de brandweer zijn getoetst.

Recentelijk bleek ook dat de gebruiksvergunning van het horecacomplex tijdens een veiligheidsinspectie niet meer aan de eisen voldeed. Zo ontbraken extra nooduitgangen, duidelijk herkenbare vluchtwegen, speciale blusvertragende scheidingswanden en noodverlichting.

De toenmalige burgemeester van Tiel, mr. J. Pop, weigerde gisteren commentaar te geven op de vermeende beschuldigingen dat er destijds gerommeld zou zijn met het verlenen van vergunningen. Pop is nu burgemeester van Haarlem.

Het motel gaat morgen weer open voor publiek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.