De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nagel: Je kunt niet schipperen
Lijmpoging LN en
Fortuyn uitgesloten

Van onze verslaggevers

   
 

HILVERSUM - De aan de kant geschoven lijsttrekker Pim Fortuyn krijgt geen tweede kans meer bij Leefbaar Nederland. Partijvoorzitter Jan Nagel zegt in een interview met De Telegraaf dat de Rotterdammer na alle gebeurtenissen van de afgelopen dagen de kandidatenlijst van Leefbaar Nederland niet meer kan aanvoeren. De door Fortuyn gevraagde lijmpoging is daarmee van de baan. ,,Je moet het onverzoenlijke niet met elkaar willen verzoenen. Je kunt niet gaan schipperen", aldus Nagel.

De oprichting van de Lijst-Fortuyn, zoals die door de Rotterdamse politicus in spe is aangekondigd, is derhalve een feit. ,,Alle voorbereidingen voor het opstarten van een eigen lijst zijn in gang gezet", aldus Fortuyn, die zegt dat hij terzijde wordt gestaan door bevriende notarissen, advocaten en ondernemers.

,,Het is voor mij een opluchting dat ik nu kan zeggen wat ik denk", zei Fortuyn gisteravond vlak voordat hij met Leefbaar Rotterdam, waarvan hij lijsttrekker is, ging vergaderen. ,,Ik hoef nu niet meer op eieren te lopen. Ik weet zeker dat er nog steeds een miljoen kiesgerechtigden achter mij staan."

Afstraffen

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Pim Fortuyn voor zijn woning in Rotterdam. <\N\N
Het partijbestuur van Leefbaar Nederland zal vandaag op voorstel van Nagel een nieuwe procedure starten voor het lijsttrekkerschap. Een van de oprichters van de partij, zanger Henk Westbroek, is absoluut niet beschikbaar voor de functie. Nagel, die zich volledig richt op de gemeenteraadsverkiezingen in Hilversum, is vooralsnog niet in de race. ,,Ik wil mijn afspraak met de kiezers van Leefbaar Hilversum nakomen. Bij 14 zetels of meer wil ik weer wethouder worden. Als de kiezers ons afstraffen, dan word ik raadslid", aldus Nagel. De Amsterdamse hoogleraar Pinto, die zich als lijsttrekker heeft opgeworpen, wordt niet geschikt geacht. Nagel ziet ook niets in een lijsttrekkerschap van ex-minister Westerterp, die overigens wel kandidaat is voor de Tweede Kamer, vanwege diens CDA-verleden.

Het overgrote deel van de districtsbesturen van Leefbaar Nederland steunt het op straat zetten van lijsttrekker Fortuyn na dienst omstreden uitspraken dat het anti-discriminatie-artikel in de Grondwet moet worden geschrapt en dat de Nederlandse grens op slot zou moeten.

,,Ik ben pislink op Fortuyn", aldus districtsvoorzitter Snel uit Flevoland. ,,De lijsttrekker heeft een afspraak gemaakt met het partijcongres. Als je contractbreuk pleegt is het voor mij over", zegt G. Bootsma uit Friesland.

Enquête

Uit een onderzoek van het bureau Intomart in opdracht van het televisieprogramma Netwerk blijkt dat Fortuyn met zijn eigen lijst op minimaal 10 zetels kan rekenen met een maximum van 23 zetels. Leefbaar Nederland, maar dan zonder Fortuyn, kan volgens de onderzoekers op dit moment maximaal 19 zetels behalen. Uit een enquête van het Bureau Interview/Nova onder 300 potentiële Leefbaar Nederland-stemmers blijkt weer dat Fortuyn 10 zetels krijgt van de 22 die Leefbaar Nederland nu in de peilingen heeft. Leefbaar Nederland zou slechts vijf zetels behouden, terwijl er vier teruggaan naar andere partijen en de rest (3) gaat 'zweven'.

VVD-prominent Wiegel waarschuwt vanuit Diever dat het einde van Leefbaar Nederland beslist niet in zicht is. ,,Als de bestaande, gevestigde partijen denken dat ze nu op hun lauweren kunnen gaan rusten nu Fortuyn weg is, dan hebben ze dat goed mis. Wat Jan Nagel hier heeft laten zien is grote klasse, vakwerk. De kou is dus helemaal niet uit de lucht", aldus het VVD-erelid. ,,Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat Leefbaar Nederland ver wegvalt. De partij heeft nu juist een underdogpositie."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.