De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Onderste steen moet boven in herzieningsproces
Nieuwe onderzoeken
Puttense moordzaak

   
 

door Fred Soeteman LEEUWARDEN - Misdaadanalyses, internationale databanken en deskundigen, experimenten met het indrogen van sperma: justitie laat niets meer onbeproefd om in het herzieningsproces rond 'de Puttense moordzaak' (1994) de waarheid voor eens en altijd boven water te krijgen.

"Het aanzien van de rechtspleging is in het geding. Het gaat om kwaliteit", zei gistermorgen advocaat-generaal J.L. van der Neute bij de aanvang van de procedure die tot ver in april kan gaan duren. "We kunnen ons niet permitteren dat na een uitspraak van dit hof wéér nieuwe gegevens naar voren komen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Wilco Viets (l) en Herman Dubois overleggen in de rechtszaal in Leeuwarden met hun advocaat G.J.J. Knoops.
Het hof in Leeuwarden is het vierde rechtelijke college dat zich buigt over de gruwelijke verkrachting van en moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius, acht jaar geleden in de woning van haar oma aan de Driewegenweg in Putten. De zwagers Herman Dubois (41) en Wilco Viets (30) kregen er in oktober 1995 bij het gerechtshof in Arnhem straffen van tien jaar voor, die zij inmiddels ook hebben uitgezeten.

Bloed

Bizar element in de nieuwe strafzaak is onderzoek dat pas na acht jaar wordt gedaan naar bloedspatjes in Christels slipje. De heer H.J. Jansen van het aloude gerechtelijke laboratorium heeft dit materiaal in 1994 wel onderzocht op een aantal "klassieke" erfelijke factoren, maar hij gaf toe dat er later nooit meer iets mee is gedaan. De heer Jansen kon gisteren weinig anders doen dan erkennen: "Ik denk dat ik het gewoon vergeten ben..." Op vragen van advocaat mr. G.G.J. Knoops beaamde hij dat de spatjes door middel van dna-analyse best een nog onbekende als betrokkene bij Christels dood kunnen aanwijzen.

Getuige-deskundige prof. dr. T.A.K.B. Eskes, oud-hoogleraar gynaecologie en verloskunde, bleef gisteren tijdens de lange eerste zittingsdag bij zijn verklaring dat de tot dusver aan hem toegeschreven 'sperma-verslepingstheorie' in deze affaire ten onrechte een rol is gaan spelen.

De theorie houdt in dat een druppels sperma op het bovenbeen van het slachtoffer - volgens dna-onderzoek niet van Dubois of Viets - daar terecht zou zijn gekomen doordat een verkrachter het materiaal van een voorafgaande vrijwillige gemeenschap onbewust naar buiten zou hebben versleept. Versleping is weliswaar 'technisch' niet onmogelijk, maar in dit geval uitgesloten, aangezien er geen 'sleepspoor' te zien was, maar slechts een half ingedroogd plakkaatje.

Inmiddels wordt ook nog onderzoek gedaan naar een kindertandje dat bij Christels lichaam is gevonden. Het was in de loop der tijd uit beeld verdwenen, nadat een ex-vriend had gezegd dat hij zijn vriendin ooit zo'n kleinood cadeau had gedaan. Maar justitie haakt nu in op het gegeven, opgetekend achter de tralies, dat Wilco Viets een ring zou hebben bezeten met een tandje erin.

Het proces wordt vandaag voortgezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.