DEN HAAG - De Nederlandse energiebedrijven hebben het helemaal gehad met toezichthouder Dte. De toezichthouder komt volgens de sector met onwerkbare regels en is niet genegen een dialoog aan te gaan. Gevolg: een hele reeks rechtszaken en een gefrustreerde sector.
Morgen vindt voor het eerst in de geschiedenis overleg plaats tussen de toezichthouder en de sector. Maar daar was wel een door de toezichthouder verloren rechtszaak voor nodig. Er wordt gespannen naar uitgekeken. Want er is nogal wat te bespreken.
Afgelopen week won de Drentse energieleverancier Rendo onder leiding van directeur Richard Woldring een rechtszaak tegen het ministerie van Economische Zaken. Dat was meteen ook een heel belangrijke. Het Drentse bedrijf vond het onwerkbaar elk kwartaal met nieuwe en sterk schommelende tarieven te werken. De rechter was het met de Drentenaren eens en bepaalde dat de manier waarop het ministerie de tarieven voor gas en elektriciteit voor de particuliere markt vaststelt, met terugwerkende kracht per 1 januari 2001 niet door de beugel kan.
Gevolg: er kunnen vanaf heden geen energienota's meer worden verstuurd, want de prijsstelling ligt op de helling. Ook over 2001 moeten nieuwe berekeningen worden gemaakt. Naheffingen of teruggaven kunnen het gevolg zijn. Er moet snel een oplossing worden gevonden voor de periode tot 1 januari 2004. Dan gaat de energiemarkt voor particulieren volledig openen is de sector vrij zijn eigen prijzen te bepalen.
De Dte lijkt de problemen over zichzelf afgeroepen te hebben. Praktisch elk voorstel van de Dte kan stapels bezwaren tegemoet zien. De sector vindt ze onwerkbaar. Er lopen momenteel tientallen procedures. De meeste daarvan komen de komende maanden voor de rechter, want de Dte wil niet praten.
De sector heeft de afgelopen maanden geprobeerd tot overleg te komen. In ruil daarvoor zou men alle eisen laten vallen. Maar zelfs toen kreeg men de deur gewezen. Dat zou te wijten zijn aan de eigenzinnige Dte-directeur Jacques de Jong. Hij is nauwelijks bereid tot concessies en wil al helemaal niet praten, zo wordt gezegd. EnergieNed, de overkoepelende organisatie van de energiesector, vindt het opmerkelijk dat de rechter een besluit van de minister terugdraait. Ook energieconcern Nuon plaatst vraagtekens bij de werkwijze van de Dte. "De Dte zet te veel te stevig in. Wij hebben geregeld om gesprekken gevraagd met de toezichthouder, maar kregen die gewoon niet. Kennelijk is er een rechtszaak nodig om de toezichthouder op de knieën te dwingen." Maar Nuon legt niet alle schuld over de krampachtigheid bij de Dte. Ook minister Jorritsma krijgt er van langs. "Ze kijkt er helemaal niet naar om. Dat is geen goede zaak bij zo'n ambitieuze club die pas enkele jaren bestaat."
Bij concurrent Essent in Arnhem horen we soortgelijke geluiden. Ook zij verschillen van mening over de voorstellen van de Dte. Dte-baas Jacques de Jong was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Hij verblijft in Spanje.