De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 11 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Kaboel: Taliban
hergroepeert zich

Van onze correspondent

   
 

KABOEL - De Afghaanse interim-autoriteiten hebben dit weekeinde gezegd duidelijke aanwijzingen te hebben dat de verdreven Taliban zich in en buiten het land hergroeperen. Met name in het buurland Pakistan, in de moeilijk controleerbare grensstreek, zouden gevluchte Taliban-leiders hun kaders verzamelen.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Abdullah, en andere functionarissen in Kaboel vormen de gevluchte leiders nieuwe organisaties. "Er zijn er minstens twee buiten Afghanistan. We kunnen dit niet accepteren", aldus de bewindsman.

Pakistan heeft de nieuwe machthebbers in Kaboel verzekerd een herleving van de Taliban niet te zullen toestaan, maar vooral de leiders van de Noordelijke Alliantie, het leger dat de Taliban met hulp van de Amerikanen verdreef, zijn sceptisch. De Alliantie bestaat uit Tadzjieken en Oezbeken, en Abdullah is een van hen. Hoewel Pakistan de Taliban al snel liet vallen na 11 september, blijft Islamabad weinig ophebben met de Noordelijke Alliantie.

Het lijkt erop dat de Afghanen de informatie hebben verkregen van Wakil Ahmed Muttawakil, de vroegere minister van Buitenlandse Zaken van de Taliban, die zich vrijdag overgaf aan de gouverneur van Kandahar, Gul Agha. Die, op zijn beurt, droeg Muttawakil over aan de Amerikanen. Kaboel wil dat de man, die volgens sommigen gematigd is, wordt berecht. Het maakt interim-premier Hamid Karzai weinig uit waar dat gebeurt, in Kaboel of in de VS.

Vrijgelaten

Karzai was erbij toen zaterdag in Kaboel 270 vroegere strijders van de Taliban werden vrijgelaten. Het ging volgens een Afghaanse woordvoerder om "gewone Afghanen die in de laatste maanden van het Taliban-regime gedwongen werden in dienst te gaan. Degenen die zijn vrijgelaten, hebben geen slecht geweten, het zijn geen terroristen."

Als een teken dat Iran de verhoudingen met de Verenigde Staten wil verbeteren, heeft Teheran dit weekeinde de kantoren gesloten van de vroegere Afghaanse verzetsleider Gulbuddin Hekmatyar. Hekmatyar, die in ballingschap in Iran leeft, had zich de afgelopen dagen scherpe anti-Amerikaanse uitspraken gedaan. Hekmatyar, een radicale moslim, dreigt nu het land te worden uitgezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 11 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.