TEL AVIV - Israëlische F16-gevechtsvliegtuigen en Apache-helikopters hebben na een dodelijke Palestijnse aanslag in Beersheva en na het afvuren van twee Palestijnse raketten vanuit de Gazastrook een vergeldingsaanval uitgevoerd op Gazastad. Bij die actie werden volgens getuigen vier bommen afgeworpen op een Palestijns politiecomplex vlakbij het verblijf van de Palestijnse leider Jasser Arafat.

|
(Foto: EPA)
|
Het complex, waarin onder meer de de lijfwachten van Arafat zetelden, was al eerder doelwit van aanvallen en was grotendeels verlaten. Arafat zelf verblijft sinds twee maanden in Ramallah op de Westoever, waar Israëlische tanks hem verhinderen te vertrekken. Volgens de Palestijnen zijn ruim 20 mensen gewond geraakt, waarvan niemand ernstig.
Er zijn ook twee gewonden gevallen bij de VN-post in Gazastad, die vlakbij het politiecomplex is gesitueerd. Israëlische helikopters vuurden ook op een metaalfabriek in Jabalija in het noorden van de Gazastrook en op een soortgelijk complex bij Beit Lahia. Daarbij waren acht gewonden te betreuren.
In de woestijnstad Beersheva in het zuiden van Israël werden twee soldates gedood die in een kiosk zaten te lunchen, nadat twee Palestijnse schutters de ingang en omgeving van de plaatselijke legerbasis onder vuur namen. De wild om zich heen schietende Palestijnen werden snel doodgeschoten door Israëlische militairen. Het was voor het eerst sinds de start van de Al-Aksa Intifada dat er een aanslag werd gepleegd in de doorgaans rustige stad in de Negev-woestijn.
Een robot maakte later een riem met explosieven om het lichaam van één van de Palestijnen onschadelijk.
Aanslagen zoals die in Beersheva, zijn in Israël bijna een gewoonte geworden, vandaar dat de lancering van twee Kassam-2-raketten vanuit de Gazastrook de Israëlische defensietop meer zorgen baarde, ondanks het feit dat de twee projectielen insloegen in leeg landbouwland en daardoor geen menselijk leed veroorzaakten.
De raketten hebben een bereik van acht kilometer en kunnen daardoor doelen in Israël raken. Gevreesd wordt dat de projectielen, die vrij eenvoudig lokaal te maken zijn, ook op de Westoever aanwezig zijn. Vorige week onderschepte het Israëlische leger nog een vrachtwagen met raketten nabij Nabloes. Vanaf de Westoever liggen grote steden als Netanja binnen 'schootsveld'. De Israëlische premier Ariel Sjaron, net terug van een bezoek aan de VS, had al gezegd dat de Israëlische reactie op een Palestijnse raketaanval "heel anders zal zijn dan wat de Palestijnen tot nu toe gezien hebben". Israël houdt Arafat verantwoordelijk voor de aanslag in Beersheva. Volgens Jeruzalem heeft de Palestijnse leider tot haat aangezet in een recente toespraak waarin hij opriep tot "een miljoen martelaren".
De Israëlische politie maakte gisteren bekend dat vorig jaar het aantal aanslagen met 337 % was gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor. Er werden 1974 terroristische aanslagen gemeld. Daarbij kwamen 208 mensen om het leven en raakten 1523 personen gewond. Er zijn aan Palestijnse zijde ruim 900 mensen door het geweld gestorven en meer dan 20.000 gewond.