HILVERSUM - De aan de kant geschoven lijsttrekker van Leefbaar Nederland (LN), Pim Fortuyn, heeft aangekondigd dat hij hoe dan ook mee wil doen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 mei dit jaar. "Als Leefbaar Nederland definitief geblokkeerd is, dan kom ik met een eigen lijst. Ik sta voor een taak, ik sta voor een opdracht. Daar ga ik mee door", aldus Fortuyn gisteravond in het tv-programma Netwerk.
De Rotterdammer werd door partijtop van LN radicaal aan de kant geschoven.
Zijn pleidooi om discriminatie in Nederland toe te staan, is Fortuyn fataal geworden. Het partijbestuur wilde na crisisberaad in de nacht van zaterdag op zondag met onmiddellijke ingang van hem af toen bleek dat hij geen woord wilde terugnemen van zijn omstreden uitspraken.
Leefbaar Nederland-voorzitter Nagel maakte gisteren eerder op de dag korte metten met het lijsttrekkersschap van Fortuyn.
"Fortuyn wil zich niet aan ons verkiezingsprogramma houden."
"Dan is het helaas politiek onwaarachtig en ongeloofwaardig om met elkaar door te gaan", aldus Jan Nagel, voorzitter van Leefbaar Nederland. "We kunnen dat niet voor onze verantwoording nemen."
Aan de zegetocht van Fortuyn als lijsttrekker van LN - tot afgelopen vrijdag 22 Kamerzetels in de peilingen - is een abrupt einde gekomen. De andere politieke partijen, die Fortuyn zaterdag nog verketterden, waren gisteren afwachtend tot gematigd positief over de val van de voorman van Leefbaar Nederland.
Fortuyn sluit een lijmpoging niet uit, maar zal anders met een lijst-Fortuyn toch aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen. Fortuyn speculeert er echter op dat de leden van Leefbaar Nederland massaal in verweer komen tegen het partijbestuur. "Ik zou toch eerst eens naar de leden willen luisteren. Wellicht dat het bestuur zichzelf nog eens achter de oren krabt", reageert Fortuyn, die best door wil als lijsttrekker.
Behalve de afschaffing van Artikel 1 van de Grondwet, het antidiscriminatiebeginsel, zorgden ook anti-islam-uitspraken van Fortuyn voor opschudding. "Ons congres heeft niet gezegd dat Nederland vol is", meent Nagel. "Verder willen wij als enige partij in Nederland juist zwaardere straffen voor mensen die discrimineren."
Zanger Henk Westbroek, een van de oprichters en invloedrijk in Leefbaar Nederland, had afgelopen zaterdag zijn buik al vol van Fortuyn. "Het is onacceptabel dat hij een bevolkingsgroep buitenspel zet. Zo'n lijsttrekker wil ik niet hebben", aldus Westbroek. Ook de andere oprichters en bestuursleden dreigden met opstappen als Fortuyn niet aan de kant zou worden gezet.
Fortuyn verdedigde zich ten overstaan van de partijtop dat hij afschaffing van het Grondwetsartikel vaker heeft bepleit. "Ik ben daar geweest om een toelichting te geven over wat ik heb gezegd. Het is niets nieuws, want ik heb het allemaal in mijn boeken en in mijn columns al geschreven", aldus Fortuyn, die verwijst naar de ook in de Grondwet vastgelegde vrijheid van meningsuiting.
Daarnaast stelt Fortuyn dat hij het slachtoffer is geworden van een complot van de media. Ook voorzitter Nagel uitte harde kritiek op veelal linkse journalisten die in een 'denktank' zitten van de PvdA.
Pinto
"Ik had natuurlijk een compromis kunnen vinden, maar dan zou Pim ongeloofwaardig worden en wij als Leefbaar Nederland nog meer", aldus Nagel, die op zoek gaat naar een nieuwe lijsttrekker. Nagel zelf lijkt hiervoor de beste papieren te hebben, maar ook Westbroek wordt genoemd als kandidaat. De Amsterdamse hoogleraar David Pinto heeft zich beschikbaar gesteld. "De nieuwe lijsttrekker moet meer overbrengen waarvoor Leefbaar Nederland staat. Wij kregen zo langzamerhand een wat rechts imago", zegt Nagel.
Alle lijsttrekkers spraken afgelopen zaterdag hun afschuw uit over de uitspraken van Fortuyn. PvdA'er Melkert, VVD'er Dijkstal en D66'er De Graaf sloten samenwerking uit met Leefbaar Nederland met Fortuyn aan het hoofd.
D66-leider Thom de Graaf, die op het D66-congres zelfs verwees naar Anne Frank om zijn afkeer over Fortuyn onder woorden te brengen, denkt dat Leefbaar Nederland uit de publicaties van de man al veel eerder had kunnen weten wat deze werkelijk dacht. Het vertrek van Fortuyn noemt hij een "begrijpelijk besluit".
GroenLinks-voorman Rosenmöller noemt Fortuyn een "politieke charlatan met niet rechtse, maar zelfs extreemrechtse ideeën". Van hem hoeft Fortuyn niet met een eigen lijst terug te komen: "Laat hem maar een boek gaan schrijven in Italië."
Volgens VVD-minister De Grave heeft zijn partij gelijk gekregen door af te wachten. "Je moet toeslaan als dat het meest verstandig is, in dit geval als duidelijk wordt dat de lijsttrekker en de partij niet bij elkaar passen."
Volgens de PvdA zitten zowel Leefbaar Nederland als Fortuyn met een geloofwaardigheidscrisis. PvdA-lijsttrekker Melkert hoopt dat de campagne verder over de inhoud kan gaan in plaats van over personen. Het CDA daarentegen stelt dat Leefbaar Nederland "op een respectvolle manier voor geloofwaardigheid heeft gekozen en niet voor politiek opportunisme". |