AMSTERDAM - De auto-industrie maakt zeer moeilijke tijden door. Zo lijdt Opel een groter verlies dan ooit, heeft euro commissaris Mario Monti een bom gelegd onder de traditionele distributie via autodealers en heeft de totale branche nog altijd te kampen met een forse overcapaciteit. Desondanks is Michael J. Burns, president van GM Europe, optimistisch over de toekomst van zijn merken. Maar grote offers zijn daarbij noodzakelijk en bovendien: "Auto's zullen zeker niet goedkoper worden, zoals menigeen denkt, de marges zijn al miniem."

|
Michael J. Burns.
|
"Ik ben uitermate bezorgd over de plannen uit Brussel, hoewel ik alle details nog moet doornemen. Maar we moeten natuurlijk wel realistisch zijn. De auto-industrie is geen tak met grote marges. Niemand verdient er gemakkelijk grote bergen geld. Bovendien zorgt iedere overheidsmaatregel, bijvoorbeeld op milieugebied, ervoor dat auto's duurder te produceren worden. We zullen op de verschillende markten zien dat de kale prijsniveaus naar elkaar toe gaan groeien. In landen met een hoge belastingdruk, zoals Denemarken of Nederland, zal dat het prijsniveau doen stijgen."
Over de ontwikkelingen bij autofabrikant Opel, dat vorig jaar een recordverlies leed van € 674 miljoen, terwijl een jaar eerder ook al €502 miljoen negatief in de boeken moest worden bijgeschreven, is Burns gematigd optimistisch: "Ons project 'Olympia', dat voor kostenreductie op alle fronten moet zorgen, is in volle gang. We hebben net in Rüsselsheim een nieuwe fabriek voor de Vectra geopend, die bijdraagt in zowel de kosten- als de capaciteitsreductie. Verder zullen offers worden gevraagd van de productiefaciliteiten in Bochum en Antwerpen, terwijl ook in het Engels Luton minder geproduceerd zal gaan worden. Maar wanneer blijkt dat we door nieuwe overheidsinitiatieven, zoals nu het beperken van selectieve distributie, verder moeten gaan, dan zal dat gebeuren." Vooralsnog hebben de maatregelen bij Opel geresulteerd in een daling van het aantal arbeidsplaatsen van dik 42.400 in 2000 tot minder dan 38.000 eind 2001. Nu wordt echter gesproken over een extra afname van nog eens 2500 werkplekken. Bovendien zullen van het personeel salarisoffers worden gevraagd, zoals het bevriezen van salarissen en eventueel het inleveren van een dertiende maand. Burns: "Loonoffers zullen op alle niveaus moeten worden gebracht, van de top tot aan de onderkant van de pyramide. Als je zoveel geld verliest als wij, is zoiets onvermijdelijk."
Over de Nederlandse markt is Burns begrijpelijkerwijs goed te spreken, want Opel is hier al 33 jaar marktleider, hoewel de Astra vorig jaar de eer van best verkochte auto aan de VW Golf moest laten. Maar ingrijpende maatregelen in het dealernetwerk, zoals in ander Europese landen, ziet hij hier niet gebeuren: "Het Nederlandse dealernetwerk is goed gestructureerd en bovendien werken we de laatste tien jaar al continu aan optimalisering daarvan. Onze verkooporganisatie is hier waarschijnlijk beter dan waar ook."
Toch zal veel, zo niet alles, de komende tijd bij Opel afhangen van de nieuwe producten. Daarbij speelt de nieuwe Vectra, die dezer dagen wordt geïntroduceerd, een cruciale rol. "De Vectra is voor Opel superbelangrijk. De promotiecampagne rondom die auto zal de komende tijd dan ook extra intensief zijn." Bovendien zal aandacht worden besteed aan het promoten van Amerikaanse GM-producten in Europa, ook al kon de Europese consument daar de laatste twintig jaar nauwelijks voor warmlopen. Burns denkt dat te kunnen veranderen: "Je moet natuurlijk wel een Amerikaans product brengen dat wordt afgestemd op Europese eisen. Met de Cadillac CTS, die volgend jaar ook hier komt, gaan we dat doen. Bovendien moeten we ook voor dergelijke producten een specifiek verkoopnetwerk opzetten. Het zou zelfs mogelijk zijn om in de toekomst Amerikaanse producten in Europa te produceren, andersom gebeurt dat toch ook."