De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Enron gebruikte Nederland jarenlang als fiscaal paradijs

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De in een geur van corruptie en fraude omgevallen Amerikaanse energiereus Enron heeft ons land op grote schaal gebruikt als belastingparadijs. In de jaren voorafgaand aan het geruchtmakende bankroet blijkt het concern uit Houston meer dan 140 dochterbedrijven in Nederland te hebben opgericht, vooral om te profiteren van het gunstige fiscale regime voor buitenlandse bedrijven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
De topmanagers van Enron werden gisteren tijdens de hoorzittingen door diverse congresleden betitelt als 'economisch terroristen'. (Foto: REUTERS)
Dit blijkt uit gegevens van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC). Het Nederlandse web van Enron-vennootschappen strekt zich uit van Rotterdam, Amsterdam en Schiphol tot Almelo.

Blijkens inschrijvingen in de handelsregisters van de Kamers van Koophandel gaat het om besloten en commanditaire vennootschappen, zoals Enron Bolivia in Rotterdam, Enron Energia Industrial de Mexico in Amsterdam, Enron Energy Services Netherlands op Schiphol en Enron Wind Rotor Production in Almelo.

Dankzij Nederlandse belastingverdragen wist Enron via veertien 'Mexico'-dochters in ons land onder meer zo'n 15 à 20 procent te besparen op de Mexicaanse dividendbelasting.

Verder konden Enron-dochters via leningen verstrekt door Nederlandse holdings rente aftrekken en bleven de rente-inkomsten van de holdings onbelast. De meeste fiscale voordelen zijn onlangs opgeheven voor nieuwkomers onder zware druk van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Voormalig Enron-topman Jeffrey Skilling ontkende gisteravond in alle toonaarden tegenover het Amerikaanse Congres dat hij op de hoogte was van de financiële manipulaties die hebben geleid tot de ondergang van het concern. Skilling (48) verbrak als eerste sleutelfiguur uit de top het stilzwijgen tijdens de hoorzittingen naar het Enron-schandaal.

"Tot de dag van mijn vertrek in augustus vorig jaar geloofde ik in de sterke financiële positie van Enron", zo verklaarde hij. Het Congres hecht weinig geloof aan de beweringen van Skilling dat hij van niets wist.

Bij de hoorzitting van gisteren bleek verder dat bedrijfsjurist Jordan Mintz de top van het concern een jaar voor het debacle heeft gewaarschuwd voor de rampzalige gevolgen van dubieuze transacties. Enron, dat nauwe banden onderhield met de regering van president George Bush, ging eind vorig jaar over de kop nadat uitkwam dat verliezen en schulden waren verbloemd via een ingewikkeld netwerk van 'off balance partnerships'.

Diverse Congresleden betitelden de topmanagers van het concern gisteren als 'economische terroristen', die het leven van duizenden werknemers hebben geruïneerd. Voormalig 'chief financial officer' Andrew Fastow (40), die wordt beschouwd als het brein achter de constructies, deed een beroep op het zwijgrecht tegenover het Congres.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.