NEW YORK - De Verenigde Staten hebben naar verluidt een hooggeplaatste leider van het terroristenleger Al-Qaeda gedood bij een raketaanval in het zuidoosten van Afghanistan. De geslaagde 'hit', uitgevoerd door een onbemand Predator-surveillancevliegtuig van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, heeft gisteren geleid tot intense speculaties dat Osama bin Laden is uitgeschakeld.

|
Osama bin Laden (Foto: REUTERS)
|
Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen werd bij de aanval van afgelopen maandag onder andere een 'lange man' getroffen. Het zou daarbij kunnen gaan om Bin Laden, het meesterbrein achter de aanslagen van 11 september of diens rechterhand Ayman al-Zawahiri.
De tot doelwit gekozen topman van Al-Qaeda werd volgens bronnen bij inlichtingendiensten al enkele dagen nauwlettend in de gaten gehouden voordat hij werd geraakt terwijl hij, omringd door een groep zwaar bewapende mannen, naast een auto stond. Bij de operatie zijn twee raketten afgevuurd en vielen minstens drie doden. Volgens het Afghaans Islamitische Persbureau in Pakistan zijn bij de aanval uitsluitend burgers om het leven gekomen.
De raketaanval werd gisteren bevestigd door de Amerikaanse bevelhebber Tommy Franks, die verklaarde dat de CIA en het Pentagon nog bezig zijn met het vaststellen van de identiteit van de slachtoffers. Daartoe zijn Amerikaanse elitemilitairen onderweg naar het gebied waar de aanval plaatsvond, in de nabijheid van het Al-Qaeda terreurcomplex Zawar Kili dichtbij de grens met Pakistan. De eenheden werden gehinderd door slecht weer in de regio.
Kritiek
Het Witte Huis heeft gisteren een voorzichtige ommezwaai gemaakt na internationale kritiek op de behandeling van Taliban- en Al-Qaeda-gedetineerden op de Amerikaanse legerbasis Guantánamo Bay in Cuba. De regering van president Bush zal de Taliban-militairen behandelen volgens de Geneefse Conventie, zonder hen daarbij overigens de status van krijgsgevangene te geven.
Het besluit is genomen omdat Afghanistan tot de ondertekenaars van de Conventie behoort, zo verklaarde Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer. De Conventie zal volgens Fleischer echter niet van toepassing worden verklaard op terroristen van Al-Qaeda.
Amerikaanse troepen legden de laatste hand aan nieuwe cellen op Guantánamo Bay. In totaal zijn er nu 320 openlucht-cellen. Een transportvliegtuig afkomstig uit de Afghaanse stad Kandahar met aan boord 28 Taliban- en Al-Qaeda-gevangenen landde gisteren op de Amerikaanse basis. De vluchten met gevangenen waren twee weken opgeschort om meer ruimte beschikbaar te maken. Volgens het hoofd van de gevangenis, generaal Mike Lehnert, is het ook mogelijk per cel twee personen op te sluiten. Er waren al 158 gedetineerden uit verschillende landen. Het merendeel is afkomstig uit Saoedi-Arabië. |