KABOEL - Reddingswerkers vochten gisteren in een ijzige wind voor de levens van honderden mensen die in Afghanistan vast waren komen te zitten door een lawine. Zeker 500 mensen wisten de hulpdiensten uit hun benarde positie te bevrijden. Sommigen hadden noodgedwongen meer dan 24 uur in temperaturen van -40 graden Celsius gewacht op hulp. Voor zeker vijf mensen kwam de hulp te laat.

|
Een gewapende Afghaan wijst reddingswerkers de weg naar de tunnel waar honderden mensen vast waren komen te zitten. Zeker vijf mensen vonden de dood. (Foto: REUTERS)
|
De lawine had woensdag beide ingangen van de Salangtunnel ten noorden van Kaboel geblokkeerd. De Salangtunnel, in het Hindu Kush-gebergte, is de hoogste tunnel ter wereld. Door de ijle lucht werden de reddingswerkzaamheden nog eens verder bemoeilijkt. De tunnel vormt de belangrijkste verbindingsroute tussen Kaboel en het noorden van het land.
Gisterochtend werden zo'n 190 mensen uit de tunnelbuis bevrijd. Later op de dag werden buiten de tunnel nog eens 300 mensen uit hun onder de sneeuw bedolven auto's gehaald. Een honderdtal mensen werd met bevriezing- en uitdrogingsverschijnselen naar een veldhospitaal overgebracht. De reddingsdiensten werden bijgestaan door teams van de Verenigde Naties en de internationale vredesmacht die nu actief is in Afghanistan.
De interim-leider van Afghanistan brengt vandaag een bezoek aan buurland Pakistan. Hamid Karzai zal een ontmoeting hebben met de Pakistaanse president Pervez Musharraf. Het tweetal zal onder meer spreken over de terugkeer van de Pakistanen die in Afghanistan zijn gearresteerd omdat zij meevochten aan de zijde van de Taliban en het Al-Qaeda-netwerk.
Tot 11 september vorig jaar steunde Pakistan het Taliban-bewind in Afghanistan, maar na de aanslagen in New York en Washington wist Musharraf niet hoe snel hij de diplomatieke betrekkingen moest verbreken met het moslimfundamentalistische regime dat bescherming bood aan Osama bin Laden. De steun van Musharraf aan de oorlog tegen het terrorisme was een belangrijke factor in de snelle verdrijving van de Taliban.
Ook zal er tussen beide leiders gesproken over de circa twee miljoen Afghaanse vluchtelingen die nog steeds in Pakistan verblijven. Karzai keert morgen weer terug naar Kaboel.
Gisteren ging in de Afghaanse hoofdstad de commissie aan het werk die de 'loya jirga' moet benoemen. Deze raad van stamoudsten moet uiteindelijk de toekomst van Afghanistan uitstippelen en een nieuwe regering benoemen. Gulbaddin Hekmatyar, een voormalige premier van het land, zette zijn vraagtekens bij de loya jirga. Hij vreest dat het buitenland een stempel op de raad zal drukken.
Hekmatyar, tevens een gevreesd krijgsheer, leeft in ballingschap in Iran. Dat land overweegt nu hem uit te zetten. Iran staat onder druk nadat Bush in zijn State of the Union het land samen met Irak en Noord-Korea een 'as van het kwaad' had genoemd.
Teheran maakte gisteren bekend een groot aantal Taliban te hebben gearresteerd die het land waren binnengedrongen. Er zouden geen leden van Al-Qaeda zijn opgepakt, zo meldde het Iraanse persbureau IRNA.