De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ouders van gedood kind (6)
verbitterd over terugkeer
schietende wethouder

   
 

LEEUWARDEN - Verbitterd zitten Menno en Margreet van der Werf in Leeuwarden. Zes weken geleden werd hun zoontje Victor (6) doodgeschoten in het Belgische Kalmthout door hun overbuurman, de plaatselijke wethouder Alfons Smeulders, die achterin zijn tuin oefende met zijn Browing HP 9 mm-pistool. Een kogel ketste af op de doelen die hij had neergezet, vloog door een golfplaten loods en trof het hoofd van het Nederlandse jochie, dat speelde op het erf van zijn ouderlijke woning.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 25kb)
"Je kan toch niet een kindje doodschieten en zes weken later doorgaan met je leven alsof er niets is gebeurd", zegt Menno van der Werf, vader van Victor.
De sindsdien in het buitenland ondergedoken Belgische wethouder heeft de ouders een condoleancekaart gestuurd, maar geen excuses aangeboden. Sterker: hij wil zijn ambt als 'schepen voor ruimtelijke ordening' gewoon weer opnemen, blijkt uit een open brief aan de gemeenteraad.

"Maar je kan toch niet een kindje doodschieten en zes weken later doorgaan met je leven alsof er niets is gebeurd", zegt vader Menno. "Elke wethouder in Nederland weet dat je positie onhoudbaar is, als je een kindje hebt dood geknald."

Begin oktober verhuisde Van der Werf met zijn gezin naar een prachthuis in het Belgische plattelandsdorp, maar zitten nu weer in hun oude woning in Leeuwarden, dichtbij het grafje van Victor. "We kunnen niet blijven wonen, waar mijn zoon is vermoord. Daar ligt zijn bloed."

Van der Werf, directeur van een internetbedrijf in Amsterdam, is verbijsterd over de koele brief, waarin de wethouder zijn terugkeer aankondigt: "In het leven en zeker in de politiek heeft men een voorbeeldfunctie. Spijtig genoeg maken mensen tegenslagen, ongelukken en zelfs drama's mee. Het jarenlange zakenleven heeft me geleerd om na een tegenslag of ongeluk me nog beter in te zetten in het voordeel van iedereen."

Dan vervolgt de wethouder: "Mijn inzet in de politiek hoop ik door deze uiterst pijnlijke situatie nog te versterken om met meer begrip mensen in noodsituaties bij te kunnen staan."

Die brief heeft de ouders geschoffeerd. "Hij praat zichzelf in de slachtofferrol. Terwijl híj mijn kindje heeft gedood", zegt de vader. "Als je na een paar weken tijd alweer je leven denkt op te kunnen pakken, dan begrijp je er he-le-maal niets van. Hij bagatelliseert de dood van mijn zoontje als een ongelukje."

Dan krijgt de vader een telefoontje: in het Belgische dorp is een handtekeningenactie gestart om de wethouder politiek de nek om te draaien. De Belgische burgemeester Lukas Jacobs, ook verbijsterd over de voorgenomen terugkeer, weet niet of er nog wel plaats is voor hem. "Tegen Smeulders lopen twee aanklachten: onvrijwillige doodslag en verboden wapendracht. We moeten over zijn terugkeer eerst overleggen binnen het college."

Besef

De ouders en hun dochtertjes willen dat de wethouder beseft wat hij heeft aangericht. "Hij reed na zijn schietpartij eerst naar een advocaat en meldde zich toen pas bij de politie. Na de verhoren is hij vrijgelaten. Daarna hoorden we niets van die schietende cowboy. Twee weken terug kregen we een briefje van hem: dat hij wilde praten om de zaak voor hemzelf beter te kunnen verwerken. Toch onvoorstelbaar! En we kregen het aanbod van diens advocaat om de zaak financieel in der minne te schikken. We kregen geld aangeboden, waar je nog geen auto van koopt. En nu opeens die open brief aan de politici, waarin hij ons 'bedankt voor onze houding, die zeer geholpen heeft deze tragiek een flink stuk te dragen'. Daarvan gaan we over onze nek."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.