De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Berlijn omarmt 'Minoes'
   
 

BERLIJN - De stad is failliet, de Berlinale is dat niet. Deze week werd met Tom Tykwers 'Heaven' de 52ste editie van het Filmfestival in Berlijn geopend. Een festival dat met het aantreden van een nieuwe directeur enigszins van richting lijkt te zijn veranderd: het binnenhalen van Hollywoodsterren en -producties heeft niet langer de hoogste prioriteit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)

Nederlandse films hebben van die koerswijziging helaas nog niet mogen profiteren. Van de 389 films die deze dagen in Berlijn worden vertoond, zijn er slechts twee uit ons land afkomstig. Onze nationale eer wordt verdedigd door de korte film 'Exit' van Simone van Dusseldorp en ligt verder in de voormalige poezenpootjes van juffrouw Minoes.

'Minoes' opende gisteren het 'Kinderfilmfest', dat sinds vijfentwintig jaar een integraal onderdeel van de Berlinale vormt. In een afgeladen Zoo Palast werden de avonturen van de voormalige poes Minoes (Carice van Houten), de journalist Tibbe (Theo Maassen) en hun jonge vriendinnetje Bibi (Sarah Bannier) door het jonge publiek ademloos gevolgd. Wanneer een nest jonge katjes door de vuilniswagen dreigt te worden vermorzeld, klinkt er een hartstochtelijk "Nein! Nein!" uit de zaal. En wanneer juffrouw Minoes met hoge hakjes en al in een boom is geklommen, gaat er een klaterend gelach op. Het is overduidelijk: Berlijn omarmt Minoes.

Met de vertoning van de Annie M.G. Schmidt-verfilming werd tevens de aftrap gegeven van de competitie voor de Glazen Beer, de prestigieuze kinderfilmprijs die in Berlijn te behalen valt. Ook 'Minoes' dingt mee naar deze onderscheiding en maakt, gezien de enthousiaste reacties van het publiek, een reële kans op de winst.

Anders

Een complete Nederlandse delegatie, onder wie de jongste ster uit de film, was meegereisd naar Berlijn om de internationale vuurdoop van 'Minoes' te begeleiden. "Het was de zesde keer dat ik de film zag, maar dit was toch heel anders", vertelt de 11-jarige Sarah Bannier. "Een Duitse mevrouw moest alle stemmetjes nadoen en daardoor wisten de kinderen soms niet precies wie wat zei. Maar toch denk ik wel dat de Duitse kinderen het even leuk vonden als de Nederlandse." Of ze zich nu al een internationale filmster voelt, op zo'n wereldberoemd festival? Ze giechelt wat verlegen. "Een heel klein beetje dan. Maar eigenlijk weet ik nog niet eens of ik wel actrice wil worden. Als ik naar Carice kijk, lijkt me dat wel een heel druk leven."

Applaus

Daar heeft ze geen ongelijk in. Juffrouw Minoes zelf ontbrak in Berlijn, omdat hoofdrolspeelster Carice van Houten in Carré staat met de musical 'Foxtrot' (óók Annie M.G. Schmidt). Het jeugdige Duitse publiek, dat later in groten getale de speciale kinderpersconferentie bezocht, trakteerde Van Houten ondanks haar afwezigheid op een klaterend applaus. Verder waren er vooral veel nieuwsgierige vragen aan regisseur Vincent Bal ("Hoe heeft u de katten praten geleerd?") en ook aan Sarah (,,Hoefde je niet naar school tijdens de opnamen?'').

Producent Burny Bos is heel tevreden met het Berlijnse onthaal voor 'Minoes'. "Een mooie internationale start", straalt hij. "De kracht van deze film is dat het verhaal iedereen die een hond of kat heeft, aanspreekt. Dierenliefhebbers hebben de neiging hun beesten te vermenselijken. 'Minoes' speelt daarop in. Het pakkende verhaal en de geloofwaardige manier waarop wordt gespeeld, doen de rest. We zijn dolblij met het Nederlandse succes, maar ons land is maar klein. Het zou fantastisch zijn als we ook internationaal met 'Minoes' kunnen scoren."

De voortekenen daarvoor zijn gunstig. Volgens Bos hebben Warner Bros. Europa en Buena Vista (Disney) al interesse getoond, naast enkele andere internationale filmdistributeurs. Straks kan ook de rest van de wereld kennis maken met 'neussie-neussie'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.