De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  IOC verdeeld over
ingrijpende hervormingen

   
 

SALT LAKE CITY - Met dezelfde snelheid als waarmee de skiërs in de bergen rond Salt Lake City naar beneden razen, valt de olympische familie van de ene verbazing in de andere. Voorzitter Jacques Rogge is pas een half jaar aan het bewind, maar hij wordt nu al vergeleken met een lawine. Menig IOC-lid sneeuwde tijdens de driedaagse sessie volledig onder toen er een duizelingwekkende reeks hervormingen werd gepresenteerd, die al in november bekrachtigd moet worden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Jacques Rogge (Foto: REUTERS)
Een Afrikaans lid raakte helemaal de kluts kwijt en stelde voor dat, in het kader van bezuinigingen, de Executive Board aan het eind van het jaar alle ingrijpende beslissingen gaat nemen. Het voorstel werd meteen afgewezen. Rogge: "De hervormingen zijn van groot belang voor het IOC. U beslist en niet de Executive Board. Dat is de prijs voor democratie."

De Belg streeft naar een modern, transparant en democratisch Internationaal Olympisch Comité. Om dat doel te bereiken, lijkt zijn voorzittershamer soms op een moker. Rogge wil de bewegingsvrijheid van zijn familie van duidelijke richtlijnen voorzien. Zo is hij een fervent tegenstander van het bezoeken van kandidaat-steden door al zijn collega's. Veel IOC-leden zijn daar juist voor. Hun lidmaatschap dient toch veel meer te zijn dan het uitreiken van medailles, eens in de twee jaar? De Turk Sinan Erdem is het corruptieschandaal rond de toewijzing van de Spelen aan Salt Lake allang vergeten, getuige zijn commentaar: "Wij moeten vrij zijn om cadeaus te ontvangen of om ze af te wijzen. Nu worden wij als schoolkinderen behandeld."

Het voorstel om de IOC-leden te verplichten zogeheten 'conflicts of interests' aan de ethische commissie te melden, stuitte op nog meer weerstand. Al vanaf april, zo werd voorgesteld, moet elk lid melding maken van zijn financiële handel en wandel indien dit in conflict zou kunnen zijn met de belangen van het IOC. De oppositie was groot. Niet alleen omdat de regels verwarrend zijn, maar ook omdat het keurslijf een berg papierwerk met zich meebrengt. In november wordt er over deze gedragscode een beslissing genomen. Tay Wilson (Nieuw-Zeeland): "Ik ben teleurgesteld dat wij zo weinig vertrouwen in onszelf hebben en dat een ethische commissie ons moet vertellen hoe wij ons moeten gedragen."

Een IOC-lid, dat anoniem wilde blijven: "Ik heb aandelen Coca Cola. Dat is een sponsor van het IOC, maar om dan meteen te spreken over een conflict of interests vind ik belachelijk."

Ook de inhoud en de vorm van de Spelen zelf ligt onder het vergrootglas. Op de extra sessie in november wordt duidelijk of inboordisciplines als boksen, turnen, judo en gewichtheffen naar de Winterspelen verhuizen. Bij de evaluatie wordt er ook gekeken naar het aantal onderdelen van elke sport op zich. Els van Breda-Vriesman, die als voorzitter van de internationale hockeybond in het IOC is vertegenwoordigd: "Bij de beoordeling is het belangrijk of jonge mensen de sport leuk vinden. Daarom maak ik mij geen zorgen. Bovendien, na het atletiek eindigde onze sport in Sydney qua publieke belangstelling op de tweede plaats. Dat weegt zwaar."

Ook Hein Verbruggen, eerste man van de internationale wielrenunie, verwacht niet dat met name het baanprogramma wordt herzien. "In Sydney waren onze kijkcijfers uitstekend. Wij hadden het geluk dat het baanwielrennen in Australië razend populair is."

Op 'the best games ever' waren 15.000 atleten en 20.000 vertegenwoordigers van de media. Deze cijfers worden door het IOC als limiet gehanteerd. Verdere groei zou betekenen dat alleen Europa, de VS en Australië de Spelen nog kunnen organiseren. Nu er talrijke sporten in de wachtkamer zitten, zal het IOC in eigen vlees moeten gaan snijden. Rogge: "Het universele karakter zullen wij nooit overboord gooien. De Olympische Spelen moeten overal gehouden kunnen worden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.