TEL AVIV - De Israëlische premier Ariel Sjaron is gisteren voor de vierde keer binnen een jaar naar de Verenigde Staten afgereisd, waar hij president George Bush zal verzoeken de Amerikaanse banden met de Palestijnse leider Arafat te verbreken. De kans dat de Israëlische premier zijn zin krijgt, lijkt echter klein.
|
Hubert Védrine (rechts) ende Palestijnse onderhandelaar Nabil Shaath. (Foto: AP)
|
Sjarons vertrek naar de VS komt op een dag dat er weer talrijke incidenten waren in de regio. In het Rafah-vluchtelingenkamp in de Gazastrook werd een 16-jarige Palestijnse jongen doodgeschoten nadat een Israëlische tank en een bulldozer de woonwijk waren binnengetrokken. Vier Israëlische burgers werden gedood toen twee gewapende Palestijnen een joodse nederzetting op de Westoever binnenvielen. Gisteravond bestookten Israëlische gevechtsvliegtuigen als wraak Palestijnse doelen in Nablus, een stad op de Westoever.
Israëlische militairen onderschepten een Palestijns transport van acht Kassam-raketten die op weg waren van de Palestijnse stad Nabloes naar Jenin. Vanuit Jenin zouden de projectielen de Israëlische stad Afula kunnen bereiken. Het is voor het eerst dat dergelijke raketten op de Westoever zijn gesignaleerd.
Er bestaat wel degelijk Amerikaanse steun voor het verbreken van de contacten met Arafat, met name in het kamp van vice-president Dick Cheney, maar Bush die vanuit Europa onder druk wordt gezet vanwege zijn 'simplistische buitenlandse politiek' vindt dit te ver gaan. Gisteravond werd bekend dat Cheney komende week Israël en nog acht landen in het Midden-Oosten aan zal doen.
Het is met name de toon die Amerika zet in de strijd tegen het terrorisme die de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, gisteren verlokte tot zijn uitspraak "dat we vandaag worden getrakteerd op een simplisme dat alle wereldproblemen terugbrengt tot een gevecht tegen terrorisme en dat is niet goed doordacht".
De Fransman uitte ook kritiek op wat hij als een 'alleengang' van de Amerikaanse politiek ziet. "De VS ondernemen actie zonder met anderen te overleggen en alleen gebaseerd op hun visie van de wereld."
Het zijn geluiden die behalve in Europa ook in de Arabische wereld veel te horen zijn. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, negeert de kritiek grotendeels en wenst niets te weten van een naderende kloof tussen de VS en Europa. ,,Dit is ver van de waarheid." Volgens Powell willen de VS wel degelijk overleggen, maar houdt Washington het recht om te doen wat men goed acht, of de 'Europese vrienden' het daar nu mee eens zijn of niet.
Sjaron liet gisteren enkele kantoren van de Palestijnse Autoriteit van Jasser Arafat in Oost-Jeruzalem sluiten.
Om de Amerikanen van zijn inspanningen tegen radicalen te overtuigen, heeft de Palestijnse leider een brief van 17 kantjes naar Bush gestuurd. Daarin wordt onder meer gezegd dat de Palestijnen 195 militante Palestijnen hebben gearresteerd, 56 banktegoeden hebben bevroren en militante imams het zwijgen hebben opgelegd.