De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Samenwerking
in strijd
tegen drugs

   
 

door Annet de Jong en Jeroen Hendriks DEN HAAG - De tijd van de keiharde Franse aanvallen en ongezouten kritiek van onder andere president Chirac op de "narcostaat Nederland" is definitief voorbij. Nederland en Frankrijk gaan op verzoek van de Fransen intensief samenwerken in de strijd tegen drugs en verslaving.

De plannen voor een gezamenlijke aanpak van het drugsprobleem blijken uit een vertrouwelijke brief van een topambtenaar van minister Borst (Volksgezondheid) aan de Franse topambtenaar voor drugsbestrijding, Nicole Maestracci.

Uit het schrijven blijkt dat Frankrijk zelfs inzette op zeer vergaande samenwerking door het opzetten van officiële instanties en een "formele structuur" binnen de Europese Unie, maar dat Nederland de boot voorlopig enigszins heeft afgehouden. Nederland geeft de voorkeur aan informeel contact, maar wil binnen de EU wel met Frankrijk zij aan zij strijden voor een Europees drugsbeleid.

Erkenning

Voor Nederland betekent het beroep dat Frankrijk op ons doet een nieuwe erkenning van de redelijk succesvolle behandeling van het drugsprobleem, omdat Frankrijk zich daar als een van de laatste Europese lidstaten fel tegen verzette. Duitsland en België toonden al eerder grote belangstelling voor de 'Hollandse polderaanpak'.

De forse intensivering van de samenwerking houdt in dat Nederland en Frankrijk niet alleen onderzoeksresultaten gaan uitwisselen, maar ook gebruik gaan maken van elkaars verslavingsdeskundigen. De afspraken moeten nog officieel worden beklonken op een geplande 'drugstop' begin 2003.

Uit de brief blijkt echter dat Nederland nog dit jaar een groep verslavingsartsen naar Frankrijk wil sturen die nauw betrokken is geweest bij de veelbesproken drugsexperimenten waarbij heroïne en methadon op medisch voorschrift gratis werden verstrekt en zwaar verslaafden onder narcose moesten afkicken. De resultaten van deze onderzoeken werden begin deze week bekend.

Verder wil Frankrijk naar Nederlands voorbeeld de preventie van drugsgebruik onder scholieren gaan intensiveren. Deskundigen op dit terrein worden al dit najaar afgevaardigd naar een Franse drugsconferentie. Ook hebben beide landen afgesproken om meer te gaan samenwerking in het opsporen van nieuwe harddrugs, zoals nieuwe partypillen en medicijnen die als geestverruimend middel worden gebruikt.

Nicole Maestracci bracht in de zomer van 2001 een bezoek aan het ministerie van Volksgezondheid en kwam toen met het verzoek de samenwerking op een hoger plan te brengen. Frankrijk stuurt nog dit jaar een delegatie van experts naar Den Haag om met Nederlandse deskundigen verder van gedachten te wisselen over de intensieve samenwerking.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.