De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Hiddink zit op schema
   
 

LOS ANGELES - Het spel is op de wagen. Vandaag krijgen nog drie aanvallers te horen dat ze het WK 2002 in eigen land vanaf de tribune mogen volgen en heeft Guus Hiddink zijn keurkorps rond. Een inmiddels sterk verjongde selectie, die van 31 mei t/m 30 juni Zuid-Korea in extase moet brengen. In de Californische lentezon oogt de Nederlander tevreden. De vierde plaats in de Gold Cup is een meevaller geweest, vooral omdat de laatste schifting in de spelersgroep nu nog beter kan worden onderbouwd.

Guus Hiddink: "Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met 25 spelers die al jarenlang de kern van het nationale team vormden. Een groep die fysiek abnormaal sterk was, maar weinig dynamisch en beweeglijk. Met die judoachtige uitstraling kon Zuid-Korea weliswaar jarenlang in Azië domineren, maar tijdens de WK's nooit potten breken. Vandaar dat het roer om moest om te voorkomen dat we deze zomer in eigen land opnieuw anoniem mee zouden doen. Na een paar maanden alles getest en bekeken te hebben, heb ik alle universiteitsploegen en bedrijfsteams afgestruind om nieuwe spelers te vinden. Inmiddels zijn er van de 25 voetballers van toen nog maar negen over en zie je Zuid-Korea ook heel anders voetballen."

Dat was tijdens de in Los Angeles gehouden Gold Cup goed te zien. Vooral in het kwartfinaleduel met WK-ganger Mexico imponeerde Zuid-Korea. De halvefinalewedstrijd tegen de andere WK-deelnemer Costa Rica, kende ook een hoge amusementswaarde omdat de Zuid-Koreanen, hoewel Hiddink toen niet meer over zijn vijf 'buitenlanders' kon beschikken, vol voor de aanval kozen. "Ondanks het 3-1 verlies tegen Costa Rica was ik tevreden. Voor het eerst speelde een ploeg, die uitsluitend uit jongens bestond die in Zuid-Korea voetballen. Bovendien waren de meesten piepjong. Toch toonden ze lef en oogden heel dynamisch. Het was een bevestiging, dat we op de goede weg zitten."

Nogmaals, het spel is nu voor Guus Hiddink op de wagen. "Mijn ploeg staat voor 90 procent. De komende vier maanden kunnen we dus aan de details gaan werken. Na Californië vertrekken we volgende week naar Uruguay, voor een interland, en daarna gaan we naar huis. Begin maart volgt dan weer een trainingskamp in Zuid-Spanje en spelen we tegen Tunesië en Finland. Daarna sluiten we onze Europese stage af met een wedstrijd in Bochum tegen Turkije. Half april slaan we ons laatste trainingskamp in Zuid-Korea op en spelen tegen Costa Rica en China. Vlak voor het begin van het WK volgen nog interlands tegen Engeland en Frankrijk. Daarna moet het gebeuren."

Inmiddels heeft Guus Hiddink al een aanbieding op zak om na het WK 2002 Zuid-Korea ook te coachen tijdens de in september te starten Azië Cup. "Ze hebben me daarvoor gepolst, maar ik vind het eigenlijk niet meer dan normaal, dat we eerst het WK afwachten."

Recentelijk werd zijn naam ook genoemd in de klucht rond de aanstelling van de nieuwe bondscoach. De glimlach verdwijnt van zijn gezicht als hij stelt: "Als ik nu de smoesjes van Henk Kesler (directeur betaald voetbal van de KNVB, JdG) hoor, dan krijg ik een vieze smaak in mijn mond. Ook omdat hij zo teammanager Hans Jorritsma voor schut zet, die tijdens de kerstdagen contact met mij gezocht heeft. Aan mij is toen de vraag gesteld, of ik open stond voor een gesprek met de bond. Daar heb ik positief op geantwoord. Vooral vanwege één essentieel argument. De stemming onder vijftien spelers had namelijk uitgewezen, dat de selectie terug wilde naar de situatie onder mij of Frank Rijkaard. Frank had de meeste stemmen gekregen en ik was tweede. Daar was ik door vereerd, bovendien zag ik het als een goede uitdaging. Ik heb me namelijk enorm geïrriteerd aan de verhalen dat de selectie volgevreten zou zijn. Nou, ik weet uit eigen ervaring dat het zo scherp niet ligt en wilde best het tegendeel gaan bewijzen."

Vervolgens vernam Guus Hiddink via de media, dat twee weken voordat hij benaderd werd door de Raad van Toezicht van de KNVB reeds het bindend advies was gegeven om alleen met Dick Advocaat te onderhandelen. "Dat heeft me enorm verbaasd. Zo kan je niet met iemand als Hans Jorritsma omgaan, die nu op Johan Cruyff, Frank Rijkaard, Marco van Basten en mij werd afgestuurd, zonder dat hij iets van de afspraak tussen Henk Kesler en de Raad van Toezicht afwist. Iemand die als coach en als mens zoveel verdiensten heeft, behandel je zo niet."

Dan fel: "Niets ten nadele van Dick Advocaat; de KNVB heeft volkomen het recht om een lijn te volgen die het zelf uitgezet heeft. Die trek je door en dan ben je klaar. Maar dan mag ik natuurlijk nooit meer worden benaderd. Dat slaat nergens op. Daarom had ik ook alle begrip voor de reactie van Marco van Basten. Als hij aangeeft dat hij via het voetbal in zichzelf wil investeren, dan zet je hem niet zo voor schut. Dat doe je gewoon niet."

Dan tot slot: "Als je zag hoe iemand als Peter Vogelzang (voormalig KNVB-directeur en nu chef de mission voor de Olympische Spelen van Athene 2004, JdG) dat in 1998 regelde met Johan Neeskens, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Ronald Koeman. Dat was zuiver en vol begrip voor de personen in kwestie. Een man waar je nooit doorheen hoefde te prikken en met wie ik bij de KNVB fantastisch gewerkt heb. Het NOC heeft met hem dan ook een uitstekende keuze gemaakt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.