De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Super Bowl naar Boston
   
 

NEW ORLEANS/AMSTERDAM - Koud was zijn trap zeven seconden voor tijd tussen de palen verdwenen of Adam Vinatieri werd bedolven onder de tv-camera's. Een hossende menigte op het veld en de tribunes; knallend vuurwerk. Opnieuw had hij het geflikt, de waarde bewezen van een goede kicker. Eerst bracht Vinatieri - in 1996 speler van Amsterdam Admirals - een week eerder de beslissing in de halve-finale, afgelopen maandag (Nederlandse tijd) schoot hij New England Patriots uit Boston in de Superdome van New Orleans naar de Vince Lombardi Trophy (20-17), de hoofdprijs van de Super Bowl.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Adam Vinatieri. (Foto: AFP)
Ontluisterd zaten aan de andere kant quarterback Kurt Warner en zijn collega's van St. Louis Rams. Zwaar favoriet voor de titel, ten onder gegaan in een ware thriller. Ex-Amsterdammer Warner speelde wisselvallig. Hij gooide twee intercepties (onderscheppingen) en mocht de hemel prijzen dat een fumble (balverlies) van hem werd afgekeurd. Warner had niet de grandeur waarmee hij zijn team in januari 2000 naar de titel in de National Football League leidde. Zo anders verging het die andere ex-Admirals Adam Vinatieri en Bobby Hamilton, die in 1995 het debuut van de toen nog succesvolle Amsterdamse formatie meemaakte.

Oud-Ajacied en kicker Hans Werdekker was gedurende een seizoen het slapie van Vinatieri en deelde tijdens de trainingskampen en (uit)wedstrijden lief en leed met de man met het - inmiddels - gouden been. "Adam had toen al een geweldige poot, maar was nog wat onbesuisd, omdat hij de volle kracht achter de bal zette. Daardoor wilde het soms wel eens gebeuren dat hij een afzwaaier had. Ik zei tegen hem: 'Je moet niet met 100 maar met 90 procent trappen, dan krijg je meer controle'. Ik vond het destijds onbegrijpelijk dat onze toenmalige coach, Al Luginbill, het niet in hem zag zitten. Je mag toch wel stellen dat Adam het tegendeel heeft bewezen. Ik heb volop meegenoten van zijn succes", aldus Werdekker.

Meer dan ooit benutte de NFL de Super Bowl-week om haar dochter, de NFL Europe, te promoten. Veelvuldig werd aangegeven in welke Europese steden spelers vroeger ooit hadden gespeeld en tijdens de Super Bowl verscheen een actie van Vinatieri in het Amsterdamse Olympisch Stadion wereldwijd op de buis. Het was ook de week waarin de samenwerking tussen FC Barcelona en Barcelona Dragons werd aangekondigd.

En... met ingang van heden is Oranje-spits Patrick Kluivert de nieuwe ambassadeur van de Spaanse Americanfootball-formatie. Het is een publiek geheim dat het de Duitse teams (Frankfurt Galaxy, Rhein Fire Dusseldorf en Berlin Thunder) voor de wind gaat, maar dat de franchises in Schotland (Claymores), Spanje en Nederland, mede ook door de tegenvallende toeschouwersaantallen, ook na zeven seizoenen nog steeds niet of nauwelijks winstgevend zijn. De verbintenis met FC Barcelona en in het verlengde daarvan Patrick Kluivert, mag dus worden gezien als de zoveelste poging om publiek naar het Olympisch Stadion op de Montjuic te krijgen.

En hoe zwaar dat weegt voor de NFL in Amerika, bleek wel tijdens een korte onderbreking in het vierde kwart van het duel, toen NFL Commissioner Paul Tagliabue door een Spaanse delegatie een FC Barcelona-shirt bedrukt met rugnummer 36 en zijn achternaam kreeg aangereikt. Tagliabue is de grote baas van de National Football League en meer dan ooit wordt beweerd dat hij meer macht zou hebben dan president George W. Bush. Wellicht wat overdreven, maar met een tv-contract van 20 miljard euro met FOX op zak kan hij ook best wel enige status aan zijn functie ontlenen.

Tagliabue is een groot voorstander van American football op het Europese continent, maar moet in dat kader toch echt de wensen vervullen van de clubeigenaren in de NFL, onder wie verscheidene miljardairs. Zij zien de league in Europa vooral als springplank voor eigen talent. En dat het aantal nationals (niet-Amerikanen) per team voor komend seizoen werd teruggeschroefd van negen naar zes spelers, bevestigt de gedachte dat de ontwikkeling van de football-sport in de zes Europese landen op het tweede plan staat. Niettemin zal Adam Vinatieri toch erg blij zijn geweest dat hij destijds wat bijles van een Nederlander kreeg. Want de vermaarde Super Bowl-ring zit om zijn vinger, zijn bankrekening zal uitpuilen en Amerika ligt aan zijn voeten...




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.