De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Rogge: "IOC op kruispunt"
Het Internationaal Olympisch Comité staat voor twee enorme uitdagingen. Op de openingsceremonie van de 113e IOC-sessie sprak voorzitter Jacques Rogge duidelijke taal. "Wij zullen er alles aan moeten doen om de jeugd aan te moedigen om aan sport te doen. Dat is onze grootste uitdaging. Het grootste gevaar is doping, dat met alle macht bestreden dient te worden. Op dit moment staan wij op een kruispunt. De biotechnologie en de ontwikkelingen op het gebied van genetische manipulatie vormen nieuwe bedreigingen. Als morgen een moeder bang wordt dat haar kind aan sport gaat doen, zijn wij te laat."

   
 

AMSTERDAM - Omlijst door een 500 man sterk koor en orkest vormde de speech van de opvolger Juan Antonio Samaranch het hoogtepunt van een indrukwekkende openingsceremonie. Als een van de eerste sprekers schetste organisator Mitt Romney een beeld van 'zijn' spelen en die van de toekomst. Romney: "De sport komt hier op de eerste plaats. Wij allen zullen een stapje terug moeten doen om de atleten de plaats en de aandacht te geven die ze verdienen. Zij zijn de sterren waar de hele wereld vanaf zaterdag naar kijkt."

Rogge sloot zich hier bij aan. "Er liggen twee onvergetelijke weken voor ons, maar toch wil ik op deze plaats nog even stilstaan bij het verleden. Hier in Salt Lake City kwam het kwaad aan de oppervlakte dat het IOC bijna vernietigde. Door menselijke zwakte kwamen wij in een diepe crisis terecht. Daar is krachtig op gereageerd met het installeren van een ethische commissie en een reeks hervormingen. De structuur van het IOC is nu transparant en modern. De crisis is verleden tijd, maar wij mogen niet vergeten en moeten voorkomen dat dit ooit opnieuw gebeurt."

Daarom installeerde de Belg een ad-hoc-commissie die de hervormingen nogmaals tegen het licht moet houden. Kroonprins Willem-Alexander en Hein Verbruggen maken deel uit van dit college van bestuurlijke zwaargewichten. Het is er Rogge veel aan gelegen om al op korte termijn het IOC van de toekomst te presenteren. Op een extra sessie in november moeten de hervormingen worden bekrachtigd en zal er een nieuw Olympisch Handvest worden geschreven. Rogge: "In Turijn in 2006 en in Beijing in 2008 worden de hervormingen doorgevoerd. Dat betekent dus ook een kleiner programma met minder atleten. De Spelen zijn te omvangrijk en te zwaar geworden. Dat heb ik in Sydney geleerd."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.