De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  'IOC-griep' velt Jans Geesink
   
 

SALT LAKE CITY - Het tabernakelkoor zong uit volle borst, de dirigent zweepte zijn orkest op tot grote muzikale hoogte. Op dat moment, tijdens de indrukwekkende opening van het 113e IOC-congres in de Abravanell Hall van Salt Lake City, kreeg Jans Geesink het te kwaad. De vrouw van voormalig judoka en IOC-lid Anton Geesink werd onwel en moest per rolstoel met spoed de met ruim 1000 vertegenwoordigers van de topsport gevulde zaal worden uitgereden.

Eenmaal in de lounge aangekomen, kreeg de 68-jarige onmiddellijk medische hulp. Zuurstofflessen werden aangerukt en de bloeddruk werd opgemeten.

Vrij snel was de onafscheidelijke wederhelft van Geesink na de behandeling weer bij haar positieven. Geesink, de goudenmedaillewinnaar van Tokio 1964, slaakte een zucht van verlichting. Even daarvoor had hij nog geschrokken gereageerd op het voorval, dat onder de aanwezigen voor hevige consternatie had gezorgd. "Ik schrok me wezenloos. Ineens zei ze tegen mij dat ze zich niet lekker voelde. Toen ik haar gestrekt op de bank zag liggen, ging er wel iets door me heen. Gelukkig valt het mee en is ze inmiddels weer opgekrabbeld. Jans is eigenwijs geboren en dat is nooit overgegaan. Ze had nog vijftien kilometer door de stad gelopen en we hadden nauwelijks gegeten. Dat is haar opgebroken. Gewoon een gebrek aan zuurstof. Een collega noemde het al gekscherend de IOC-griep", aldus de belangrijke waarnemer van het IOC tijdens de 19e Winterspelen.

IOC-collega's snelden na afloop van de imposante voorstelling uit alle hoeken en gaten toe om te vragen, hoe Jans Geesink eraan toe was. De diagnose van de behandelende arts luidde genuanceerder dan die van de judoreus. Een combinatie van factoren lag volgens hem aan de fysieke ineenstorting ten grondslag. "Zij vertoonde uitdrogingsverschijnselen, had overdag te weinig gegeten, heeft na drie dagen toch nog last van een jetlag en ondervond hinder van de hitte in de zaal. Daardoor raakte zij van de kaart. Ze moet het een paar dagen rustig aan doen en ze zal verder geen nadelige gevolgen van de flauwte ondervinden", aldus de lezing van de arts van het organisatiecomité SLOC.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.