De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Onafhankelijke dopingwaarnemers op Winterspelen
   
 

SALT LAKE CITY - Met de aanstelling van twaalf onafhankelijke waarnemers moet de integriteit van de dopingcontroles in Salt Lake City gegarandeerd worden. De komende twee weken wordt elke olympische atleet van het begin tot het eind van de controles door deze medewerkers van het Internationaal Anti Doping Agency (WADA) begeleid. Zij observeren en rapporteren aan het IOC of de regels zijn gevolgd. Daarna is het Internationaal Olympisch Comité aan het woord. Namens Nederland maakt Maarten Koornneef, directeur van DoCoNed, deel uit van dit gezelschap.

Ook in de aanloop naar Salt Lake City heeft het doping- spook de olympische familie in de ban. Morgen beslist het Court of Arbitration (CAS) over het beroep dat Pavle Jovanovic heeft aangetekend. De Amerikaanse bobsleeër werd door het US Anti Doping Agency (USADA) geschorst wegens het gebruik van norandrostenedion. Jovanovic verklaarde een besmet voedingssupplement te hebben gebruikt en hoopt op clementie.

Hij lijkt kansloos. Begin december werd de Letse bobber Sandis Prusis na een training in Park City positief bevonden op nandrolon. Prusis kwam met dezelfde verklaring als Jovanovic en al die andere positief bevonden topsporters. Vervuilt supplementje, niets aan de hand. De Internationale Bobsleefederatie slikte het verhaal. Prusis kreeg een voorwaardelijke schorsing van drie maanden met terugwerkende kracht zodat hij net op tijd aan de Winterspelen zou kunnen deelnemen. Tot grote opluchting van het USADA, dat de controle had uitgevoerd, greep het IOC in. De Let kreeg geen startbewijs omdat "zijn zaak te veel afbreuk deed aan de geest van de anti-dopingrichtlijnen".

"Wij delen de maatschappelijke bezorgdheid omtrent vervuilde supplementen", reageerde Dick Pound, voorzitter van het World Anti Doping Agency (WADA). "Elk etiket zou betrouwbaar moeten zijn, maar is dat niet. Wij gaan er echter vanuit dat de atleten over een iets hoger IQ beschikken dan de gemiddelde kamertemperatuur en zorgvuldig met deze materie omgaan. Maar worden er verboden stoffen in het lichaam aangetroffen, dan wordt de atleet als positief beschouwd."

Toch zitten er nog diverse mazen in het net. Op 12 december werd Kristina Smigun derde in een World Cupwedstrijd over tien kilometer in Italië. De crosscountryskiër bleek norandrostenedion te hebben gebruikt, zo ontdekte het Italiaanse anti-dopinglab, dat net zo waterproof is als een vergiet. Bij de contra-expertise in Duitsland werd het B-monster als negatief bestempeld. Smigun ging vrijuit, waarna de Internationale Skifederatie (FIS) op de pijnbank werd gelegd. Dave Wood, coach van de Canadese ploeg, vroeg zich hardop af of het dopinglab in Duitsland incompetent of corrupt was. Of beide. In ieder geval was het net zo helder als de blauwe lucht in Salt Lake City dat de topatleten door de FIS worden beschermd. Beschuldigde Wood.

In het geval van Smigun is dat onterecht omdat het wetenschappelijk bewezen is dat bij de aanwezigheid van norandrostenedion het A-monster nooit identiek is aan het B-monster. De affaire rond Smigun maakte eens te meer duidelijk dat door het vroegtijdig uitlekken van het resultaat van een A-analyse de atleet onmiddellijk op de brandstapel van de publieke opinie terecht komt. Waarna het vuur niet meer kan worden gedoofd.

Pound: "Dat is een van de redenen waarom wij met onafhankelijke waarnemers het gehele dopingproces begeleiden. Het moet eerst honderd procent bewezen zijn dat er sprake is van dopinggebruik voordat het IOC daarmee naar buiten komt. In Salt Lake City is 99 procent van de deelnemers eerlijk. Met doping kun je winnen. Ik hoop dat wij de komende weken kunnen kijken naar helden, die bewijzen dat zij zonder doping kunnen winnen."

De Amerikaanse atletiekbond moet worden uitgesloten van de internationale atletiekfederatie (IAAF), omdat de bond weigert de namen vrij te geven van Amerikaanse 'positieve' atleten. Dat verklaarde Richard Pound, voorzitter van het wereld antidopingbureau WADA gisteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.