De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  VS behoorlijk lager
   
 

NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen zijn fors lager aan de nieuwe week begonnen. Mogelijk gerommel met de boekhouding bij Tyco zorgde gisteren voor een negatieve stemming op Wall Street. Ook de uitspraak van Microsoft-topman Bill Gates dat hij dit jaar "geen belangrijke stijging" voorziet voor technologiebeurs Nasdaq, deed de koersen bepaald geen goed.

De Dow Jones Industrials Index sloot uiteindelijk 220,17 punten (oftewel 2,2%) lager op 9687,09. De Nasdaq Composite eindigde met een verlies van 55,75 punten (2,9%) op 1855,50.

Het industrieel conglomeraat Tyco liet beleggers gisteren schrikken door bekend te maken de afgelopen drie jaar voor $8 miljard aan overnames te hebben verzwegen. Het concern probeerde op Wall Street de schade nog te beperken door tegen het einde van de handelsdag te verklaren de overnames wel degelijk bij de Amerikaanse autoriteiten te hebben gemeld, maar ze niet via de pers naar buiten te hebben gebracht.

Het mocht echter niet baten. Beleggers, toch al op hun hoede na het Enron-debacle, namen massaal afscheid van het aandeel Tyco. Na vorige week al flink in waarde te zijn gedaald, werd Tyco gisteren nog eens $5,73 goedkoper op $29,90.

Computernetwerkbedrijf Enterasys Networks werd eveneens afgestraft nadat berichten de ronde deden dat het allemaal niet in orde zou zijn met de boekhouding van het bedrijf. Enterasys Networks leverde $6,60 in op $4,20. Dat is ruim 61%. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken bij Enterasys.

Ook het Ierse farmaciebedrijf Elan werd volledig afgedroogd nadat het had aangegeven de verwachtingen van analisten dit jaar in de verre verte niet te zullen waarmaken. Elan zakte met $15,10 naar $14,85.

Hewlett-Packard was één van de weinige stijgers op Wall Street. De onderneming, die in een moeizaam fusieproces met Compaq terecht is gekomen, heeft de omzetverwachting voor het eerste kwartaal verhoogd. Beleggers waardeerden dit, en zetten het concern van bestuursvoorzitter Carly Fiorina 4 dollarcent hoger op $22,04.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.