De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Angst voor verdere daling van peso geheel onterecht'

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - De Argentijnen krijgen vanaf woensdag de beschikking over wat meer van hun op bankrekeningen geblokkeerde geld, maar het zal beduidend minder waard zijn dan voorheen. De regering van president Eduardo Duhalde heeft besloten om de restricties op het bancaire betalingsverkeer iets te versoepelen in een ultieme poging om de economie van het land weer op gang te brengen. Tegelijkertijd besloot het staatshoofd tot de unificatie van het duale stelsel van wisselkoersen door de koers van de noodlijdende Argentijnse peso vrij te laten zweven.

Volgens presidentieel woordvoerder Eduardo Amadeo hoeft er geen angst te bestaan voor een implosie van de pesokoers. "De centrale bank van ons land is goed in staat om via interventies de koers stabiel te houden op een redelijk niveau", aldus de zegsman, die met enige bravoure beweerde dat Argentinië voldoende deviezen in voorraad heeft om alle peso's in omloop "zelfs voor twee keer" helemaal op te kopen.

Nadat de Hoge Raad op vrijdag de bevriezing van banktegoeden in strijd had verklaard met de grondwet, vaardigde president Duhalde op zondag een decreet uit dat justitie gedurende zes maanden verbiedt processen te aanvaarden over deze materie. Desalniettemin mogen de Argentijnen na de bankvakantie van gisteren en vandaag hun volledige salaris in contanten opnemen.

Minister Remes Lenicov van Economische Zaken onthulde op zondagavond dat de regering na lang wikken en wegen uiteindelijk besloten heeft de kosten van de devaluatie van een maand geleden af te wentelen op de banken, die op een later tijdstip een compensatieregeling kunnen verwachten. De bewindsman zei dat alle dollarschulden van natuurlijke personen en bedrijven, ongeacht de hoogte, zullen veranderen in peso-verplichtingen tegen de historische koers van één op één. Voor de in dollars gedenomineerde banktegoeden zal bij deze 'pesoficatie' de nu opgeheven officiële koers van 1,4 peso's per dollar gelden. Kleine spaarders met saldi van minder dan $30.000 kunnen ook kiezen voor een in dollars gedenomineerde staatsobligatie, die zij over drie jaar mogen verzilveren.

Volgens een eerste berekening bedragen de kosten van het verbannen van de Amerikaanse munt uit Argentinië's economie ongeveer tien miljard dollar. Dit is het bedrag dat de banken er bij inschieten doordat zij ontwaarde peso's ontvangen voor de dollars die zij hun klanten leenden. De regering denkt met enig financieel kunst- en vliegwerk de gedupeerde banken te kunnen compenseren voor deze aderlating. Vanzelfsprekend vermoeden de meeste Argentijnse bankiers dat zij naar hun geld kunnen fluiten. De markt houdt zelfs rekening met het faillissement van een of twee grotere Argentijnse banken.

President Duhalde is enthousiast over de plannen en verzekerde de natie gisteren dat de herleving van de economie al snel merkbaar zal zijn, compleet met een scherpe reductie van de werkloosheid.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.