De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentinië zet AEX lager
   
 

AMSTERDAM - Van het stralende weer en de positieve stemming van afgelopen zaterdag tijdens Het Huwelijk was gisterochtend op het Damrak weinig meer te merken. De Amsterdamse beurs ging gebukt onder de zorgen over de crisis in Argentinië. Zowel de Midkap als de AEX gingen gisteren ook aanvankelijk door op het negatieve beeld van Wall Street afgelopen vrijdag.

Toen echter bij de opening van Wall Street bleek dat de verliezen in New York beperkt bleven, krabbelden in Amsterdam de beurzen eveneens weer iets omhoog, maar bleven desondanks steken in het rood. De AEX noteerde uiteindelijk 4,21 punten lager op 497,16. Ook de Midkappers moesten met een min van 1,96 punten op 482,52 een verlies incasseren.

Op een negatief gestemde beurs was Heineken een goede stijger. De brouwer maakte vlak voor het weekend bekend de Russische bierproducent Bravo over te nemen. De acquisitie zal positief bijdragen aan de winst per aandeel voor 2002. De afgelopen kwartalen was het gebrek aan acquisities een punt van kritiek. "Denk alleen maar eens aan het mislopen van Carling en de voortslepende onderhandelingen met Kaiser", meent een marktkenner. Beleggers reageerden gisteren in ieder geval enthousiast op Heinekens jongste verovering. Het fonds noteerde 1,74% hoger op €46,32.

Ook Numico werd gisteren gewaardeerd door beleggers. Volgens Effectenbank Stroeve is er voor de producent van onder meer gezondheidspillen zelfs licht aan het einde van de tunnel. "De problemen binnen Rexall Sundown zijn bekend. Bovendien heeft het concern inmiddels maatregelen aangekondigd. De traditionle Numico-activiteiten als klinische- en kindervoeding, presteren nu juist weer sterk", meent een marktkenner. Numico sloot bijna 3% in de plus op €27,75.

DSM won 0,88% op €44,78. Het chemieconcern investeert €1 miljoen in de ontwikkeling van katalysatorsystemen. De chemiereus doet dat samen met het bedrijf Avantium. De bedrijven testen hoe ingrediënten zich gedragen in pillen en huidsmeerseltjes. De investering past in de nieuwe strategie van DSM om te mikken op de fijnchemie in plaats van de oude bulkchemie. De samenwerking met Avantium kan in een later stadium nog worden uitgewerkt, zo liet het concern weten.

Er werd ook alvast vooruitgelopen op de jaarcijfers die Philips donderdag presenteert. Effectenbank Stroeve rekent op een omzetdaling van 18% tot €31,1 miljard en een nettoverlies inclusief eenmalige lasten van €2,3 miljard. "Tot op heden is bestuursvoorzitter Kleisterlee voornamelijk bezig geweest met herstructureringen. Hoewel dit nodig is, levert het geen voordeel op ten opzichte van de concurrenten; die doen immers hetzelfde. Voor de doelstelling een snelgroeiend technologiebedrijf te zijn, is echter meer nodig dan het snijden in kosten", zo laat Stroeve weten, die dan ook twijfels heeft over de haalbaarheid van de lange termijn groeidoelstellingen. De effectenbank hanteert al enige tijd het advies 'verkopen' voor het aandeel Philips. Het elektronicaconcern sloot gisteren 2,7% lager op €30,90.

De uitgevers gaven terrein prijs. VNU verloor 1,5% op €35,52, terwijl Elsevier 0,3% moest inleveren op €13,50. Wolters Kluwer ging 2,3% achteruit op €24,17. Moody's heeft de kredietwaardigheid van Wolters Kluwer verlaagd van A2 naar A3. De schuldpositie van de uitgever zou te hoog zijn opgelopen voor een A2 rating.

Landis was gisteren de grootste verliezer van de Midkap-index. De automatiseerder sloot 7% lager op €2,79. De koersen van Van der Moolen en CMG reageerden verschillend op het bericht dat ze per 4 maart in de AEX-index worden opgenomen. Terwijl het beursbedrijf 0,7% duurder wordt op €34,48 liet de automatiseerder 0,5% liggen op €3,94.

Vopak was de grootste stijger op de Midkap. De beurswaarde van het havenconcern dikte met 4,5% aan. De koers van Vopak werd aangejaagd door geruchten dat de grote Britse investeringsmaatschappij Doughty Hanson een bod van €1,2 miljard zou hebben uitgebracht op op de tankopslagactiviteiten Paktank. Daarmee zou een aandeel Vopak op €26 worden gewaardeerd. De Britten weigeren echter ieder commentaar. Ook Vopak zegt van niets te weten. Aandelen Vopak wisselden gisteren voor €19,70 van eigenaar.

KLM verloor 1,1% op €15,92. KLM's branchegenoot British Airways presenteerde gisteren een iets lager dan verwacht verlies van 144 miljoen pond over het laatste kwartaal van 2001.

Ook softwarebedrijf HITT kwam gisteren als een van de weinige bedrijven met resultaten. De onderneming maakte bekend dat het vorig jaar een winst heeft geboekt van €2 miljoen, tegen €1,7 miljoen het voorgaande jaar. De fabrikant van software voor de lucht- en scheepvaart rekent in 2002 op een grotere winstgevendheid, maar waarschuwt er alvast voor dat de orderontvangst dit jaar zou kunnen dalen. Het aandeel noteerde onveranderd op €7.

OpenTV lanceert interactief voetbal. Zij hebben een nieuwe softwareapplicatie gelanceerd die het mogelijk maakt naar meerdere voetbalwedstrijden tegelijkertijd te kijken. De applicatie zal voor de wereldbekerwedstrijden van dit jaar in Korea en Japan worden geïntroduceerd. OpenTV verliest 0,17% op €5,99.

Mirjam Brinks



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.