AMSTERDAM - De bekende Beenhouwersstraat (Rue des Bouchers) in Brussel is snel aan het verloederen. De meeste Nederlanders kunnen deze toeristenfuik, de smalle straatjes bij de Brusselse Grote Markt met de eindeloze reeks eettentjes, wel uittekenen. Het eten was dan wellicht niet bijzonder, de sfeer is duidelijk een stuk zuidelijker dan wij in Nederland gewend zijn.
Brusselaars zelf gingen er al nooit eten, enkele betere restaurants in de zijstraten daargelaten. Eten is voor Belgen erg belangrijk evenals de prijs/kwaliteitverhouding en die is rond de Grote Markt ver te zoeken. Maar de toeristenkuddes zorgen voor genoeg omzet in de Beenhouwersstraat, reden voor de maffia om deze snelle geldmachine over te nemen. Het laatste restje kwaliteit is nu bijna verdwenen.
|
De bekende Beenhouwersstraat (Rue des Bouchers) in Brussel. (Foto: LUKAS)
|
De Brusselse politie sloot de afgelopen weken zeven restaurants en een hotel, de redenen variëren van zeer onhygiënische keukens tot witwaspraktijken. Vijf horecazaken bleken dekmantels voor frauduleuze netwerken. Een Tunesiër nam het ene na het andere restaurant over, maar zit inmiddels sinds december in het gevang. Hij wordt ervan verdacht 3,5 miljoen euro aan inkomsten van klanten die cash betaalden niet aan de fiscus te hebben opgegeven, te hebben gefraudeerd met creditkaarten van klanten en er onduidelijke BV' tjes op na te houden.
De paar goedwillende restaurateurs zijn het meest bezorgd over de sluiting van een aantal restaurants vanwege de vieze keukens. Het hele gebied krijgt dan immers een slechte naam en dat is dodelijk voor alle restauranthouders rond de Grote Markt. Belgen zijn al gewend aan dioxines en PCB's in hun eten, de opmars van de salmonella zou de laatste druppel zijn.