De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Begrafenis geweigerd na actieve euthanasie
   
 

door Joan van den Dungen EINDHOVEN - Het bisdom Den Bosch is ernstig in verlegenheid gebracht nu de pastoor van de Eindhovense Heilig Hartkerk heeft geweigerd om een trouwe parochiaan te begraven omdat er sprake was van actieve euthanasie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 23kb)
Toon Timmermans.
Aan het leven van ms-patiënte Toos Krijn (74), die zich veertig jaar lang heeft ingezet voor de parochie, kwam vorige week een einde na een slopende spierziekte. Zij is nu in een andere kerk begraven.

Haar echtgenoot Toon Timmermans (74) is woedend. Toos Krijn, oud-verpleegkundige van de Thuiszorg, was niet alleen jarenlang lid van het koor van de Heilig Hartkerk. Zij maakte ook deel uit van het begroetingscomité voor nieuwe parochianen en bezocht talloze oude en zieke mensen in de wijk namens de parochie. Zij was tevens bestuurslid van de Sint Vincentiusvereniging, die het opneemt voor minder draagkrachtigen. "Een lieve en zeer goede vrouw", zegt Toon Timmermans. "Zij stond altijd voor iedereen klaar."

De weduwnaar barst in snikken uit als hij het bidprentje voorleest. "Het beloofde ook een mooie dienst te worden", verzucht Timmermans, zelf oud-voorzitter van het kerkbestuur van de Heilig Hartparochie. "Maar toen ik tijdens het voorbereidend gesprek met kapelaan Caspar Maria Rutz vertelde dat zij aanstaande dinsdag zou overlijden, gingen zijn haren recht overeind staan. Het woord euthanasie viel. Nou, dat kon echt niet. Hij zou het opnemen met pastoor Van Oudheusden. Later belde hij me terug en zei het keihard: 'Moeder moet maar weten wat lijden is'. Hij zei: 'Jezus Christus heeft pas geleden. U moet een smeekgebed voeren met God of hij haar komt halen. Wij mogen zelf niet voor God spelen'. "Ik mocht ook de kerk niet gebruiken met een andere priester. Hoe durft-ie? Hij had niet eens het fatsoen om het me persoonlijk te komen vertellen."

Toon was 45 jaar lang gelukkig getrouwd met Toos. "Euthanasie was haar eigen keuze", vervolgt hij. "Daar is veel moed voor nodig. Maar zij wilde niet langer lijden. Er waren ook geen enkele behandelingsalternatieven meer. Onze hele familie stond achter haar beslissing. Het leven was voor haar ondraaglijk, vooral geestelijk. Zij voldeed ook aan alle criteria voor euthanasie. We hebben op een prachtige manier afscheid van haar kunnen nemen, precies zoals zij dat zelf wenste."

Uitvaartverzorger Dela vond pastoor Ruys van de Eindhovense Sint Trudokerk wel bereid de mis te doen. "De Dela heeft geweldig zijn best gedaan voor ons", zegt zoon Eugene Timmermans (43). "Pastoor Ruys heeft er uiteindelijk toch een prachtige uitvaart van gemaakt."

Jong

Zijn vader knikt: "Het enige dat Toos verdiende, was een mooie mis in haar eigen parochie. Zij vond het zelf ook verschrikkelijk dat ze niet welkom was in haar eigen kerk. Maar ze bleef er rustig onder. 'Ach', zei ze. 'Die kapelaan is nog jong. Hij moet nog een hoop leren'. Ze wilde haar laatste dagen met ons niet laten verpesten."

Weer schiet de echtgenoot vol. "Mijn lieve vrouw is in mijn handen gestorven. Zij keek heel dankbaar. Ze was gelukkig zo, dat kon je zien."

Het bisdom Den Bosch liet gisteren weten met de kwestie in de maag te zitten. "Het is het eerste concrete geval dat zich aandient", meldt woordvoerder Michiel Savelsberg. "Het is sowieso al zeer uitzonderlijk dat iemand een mis geweigerd wordt. Vaak gaat het dan om iemand die publiekelijk en lange tijd het geloof heeft afgewezen. De euthanasiewet dateert van april vorig jaar. Het standpunt van de kerk hierin is redelijk duidelijk. We moeten dus ook begrip opbrengen als een priester zich terugtrekt omdat hij zelf in gewetensnood komt. Er moeten snel landelijke richtlijnen komen. De bisschoppen zijn hierover al in conclaaf. Overigens denken wij dat het wel vaker voorkomt maar dat die euthanasiegevallen niet bekend zijn of pas na de mis bekend worden."

Toon Timmermans heeft direct gebroken met de Heilig Hartparochie. "Zelfs iemand die een moord heeft gepleegd, mag nog in zijn eigen parochie begraven worden. Maar onze lieve Toos was het niet gegund. Sorry hoor, maar dan zit er toch een schroefje los? Ik vind het een schurkenstreek. Het druist in tegen de menselijkheid."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.