De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Heroïne op recept voor probleemjunk
Junks die al jarenlang zwaar verslaafd zijn aan heroïne en grote lichamelijke en psychische problemen hebben, moeten de harddrug op doktersrecept kunnen krijgen. Minister Borst (Volksgezondheid) wil de heroïne als medicijn voor een zeer kleine groep probleemjunks in de nabije toekomst mogelijk maken.
Dit zei minister Borst gisteren in Den Haag, waar zij een drietal onderzoeken in ontvangst nam van de Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden. De commissie deed in opdracht van de minister twee jaar lang onderzoek naar het effect van de verstrekking van methadon en heroïne aan een groep verslaafden. Ook werd een onderzoek gedaan naar afkicken onder narcose.

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Gezondheid

Volgens de D66-bewindsvrouw komen er van de 25.000 heroïneverslaafden die Nederland telt slechts duizend tot tweeduizend in aanmerking voor drugs op recept.

"Het gaat dan om verslaafden die tot een hopeloze groep behoren en die al alles hebben geprobeerd om af te kicken. Zij verkeren in een heel slechte geestelijke en lichamelijke gezondheid", aldus Borst.

De onderzoekscommissie concludeert dat langdurig verslaafden een aanzienlijk betere gezondheid krijgen als er heroïne op medisch voorschrift wordt verstrekt. Een groep van 549 verslaafden kreeg een halfjaar tot een jaar methadon of methadon in combinatie met heroïne. De groep die een combinatie van de twee kreeg toegediend, boekte aanzienlijk betere resultaten: de verslaafden werden gezonder en ze veroorzaakten minder overlast voor de samenleving. Opvallend was ook dat de behaalde gezondheidswinst al twee maanden na de beëindiging van het experiment weer helemaal teniet was gedaan.

Volgens onderzoeker J. van Ree is niet alleen de drugsverslaafde maar ook de samenleving aanzienlijk beter af als verslaafden heroïne op recept kunnen krijgen. Als de patiënten in groepen van 75 worden behandeld, zijn de kosten per patiënt 15.000 euro per jaar. Dat is volgens Van Ree goedkoper dan het ziekenhuis of de gevangenis. "Het is vergelijkbaar met een dure poliklinische behandeling."

Minister Borst streeft er naar dat het kabinet nog voor de Tweede-Kamerverkiezingen van mei met een standpunt komt.

De commissie concludeert verder dat afkicken onder narcose geen spectaculaire resultaten oplevert. Het werkt niet beter dan afkicken zonder verdoving. Twee groepen, waarvan de één onder narcose werd gebracht, kregen beide het middel naltrexon toegediend, dat zorgt voor een zeer snelle ontgifting van het lichaam.

De onderzoekers zijn tevreden over de snelle methode maar vinden een narcose overbodig.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.