De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Cuba weigert CNV-voorzitter visum te geven
   
 

door Alex de Vries DEN HAAG - CNV-voorzitter Doekle Terpstra is niet welkom op Cuba. Hij zou aanstaande zaterdag naar het land vertrekken voor een driedaagse handelsmissie onder leiding van minister Brinkhorst (Landbouw). De Cubaanse autoriteiten weigeren de vakbondsvoorman echter een visum te verstrekken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dit gisteravond. De precieze redenen voor de weigering waren op dat moment nog onbekend. Terpstra was niet voor commentaar bereikbaar.

Dat de Cubanen de deur op slot doen voor de voorzitter van de christelijke vakorganisatie is uiterst pijnlijk voor Brinkhorst. In feite bepalen zij hiermee de samenstelling van de Nederlandse handelsmissie en dat ligt politiek zeer gevoelig in Den Haag. Brinkhorst kan dat volgens betrokkenen rond de missie niet over zijn kant laten gaan. Maar zover is het nog niet.

"Al onze inspanningen zijn er momenteel op gericht Terpstra alsnog van een visum te voorzien. Wij hechten daar groot belang aan", zo laat een woordvoerder van het ministerie weten. Brinkhorst is de eerste Nederlandse minister die sinds dertig jaar Cuba bezoekt, hetgeen de missie extra politiek gewicht geeft.

Vorig jaar werd Terpstra ook al de toegang tot Cuba geweigerd. Hij wilde toen op eigen houtje een congres bijwonen van de niet erkende Cubaanse vakbond CUTC. De lezing van de Cubaanse autoriteiten was destijds dat 'geen toestemming kan worden gegeven voor een bezoek aan een organisatie die officieel niet bestaat'.

In 1999 leidde een Nederlandse handelsmissie naar Cuba zelfs tot een politieke rel. De toenmalige minister van Landbouw, Van Aartsen, en staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) gingen rollebollend over straat over het al dan niet doorgaan van de missie. De Cubanen gaven toen niet vooraf, zoals afgesproken met Van Aartsen, informatie over de stand van zaken rond de mensenrechten. Van Aartsen wilde de missie daarop afblazen, maar kwam hier na aandringen van Ybema op terug.

De handelsmissie bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven op het gebied van aardappelteelt, de melk- en pluimveehouderij, sigarenmachineproducenten en diervoerder- en biotechonologie. Naast gesprekken met zijn collega's van Landbouw, Visserij en Buitenlandse Zaken bezoekt Brinkhorst een Nederlands-Cubaans symposium over biotechnologie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.